pixel

Строители на „Хемус“ плашат с протест

hemus

Работници от шуменската фирма “Автомагистрали Черно море” заплашват с протести заради неполучени заплати. Дружеството строи пътен възел Белокопитово от магистрала “Хемус”.

Въпреки обещанието, че обектът няма да се замразява, държавата не е плащала от няколко месеца на фирмата. Това се разбра от писмо, което КНСБ са изпратили до кабинета.

Вчера лидерът на синдикатите в дружеството Господин Янков съобщи, че работниците не са получавали заплати от април, тъй като пътната агенция дължи 11,837 млн. лв. на фирмата. Засегнати са към 1000 души. Според Янков работниците са готови да блокират движението край Шумен, а ако се наложи – да излязат и на протест в столицата.

Обектът струва 65 млн. лв., като договорът бе сключен през лятото на 2013 г. Парите обаче не бяха предвидени в тазгодишния бюджет, въпреки че по график обектът трябва да е готов още в началото на 2015 г. и дотогава по-голямата част от него да е разплатена.

През април регионалният министър Десислава Терзиева посети пътния възел и обеща да търси допълнителни средства, подчертавайки, че правителството няма намерение да замразява магистрала “Хемус”.

През следващите 3 месеца пътната агенция получи 50 млн. лв. от бюджета през фонд “Региони” за кърпене на второкласни и третокласни пътища, а наскоро обяви поръчки за 60 млн. евро за същата цел със заемни средства. Пари за довършването на този участък от магистралата обаче така и не се намериха въпреки сключения договор.

През пролетта шефът на фирмата Димо Димов каза пред “Труд”, че продължава работата, защото ако не спази графика, го чакат неустойки. Вчера той не вдигаше мобилния си телефон.

Очакване

Агенция “Пътна инфраструктура” е изготвила проект за отпускане на целеви средства от бюджета за този обект. Документът обаче все още се съгласува с регионалното министерство и с Министерството на финансите, казаха пред “Труд” от ведомството.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: