pixel

ООН: над 40% от жилищата в Газа са разрушени по време на конфликта

gaza

Организацията на обединените нации съобщи, че най-малко 42% от домовете в Газа са били разрушени или повредени по време на конфликта Израел-Хамас.

В съобщение по-рано тази седмица Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) заяви, че 164 756 жилищни единици в региона са били повредени.

Къщите са повредени в резултат на израелските военни действия, фокусирани върху Газа след мащабното нападение срещу Израел на 7 октомври от бойците на Хамас.

В седмиците след атаката на Хамас, която управлява Газа и е определена като терористична организация от много западни правителства, израелската армия е ударила над 7000 цели в Газа.

Съобщава се, че над 15 000 жилищни единици са разрушени

Според доклада на OCHA, който цитира данни от Министерството на благоустройството в Газа, 15 100 жилищни единици в Газа са били унищожени, 10 656 са станали необитаеми, а 139 000 единици са претърпели малки до умерени щети.

Освен това се посочва, че щетите от израелските удари са довели до унищожаването на цели квартали, сред които Бейт Ханун и Бейт Лахия на север, Шуджайе и около бежанския лагер Шати в град Газа и Абасан Кабира на юг.

От компанията за космически технологии Maxar бяха пуснати въздушни снимки преди и след нападението, изобразяващи мащаба на разрушенията в градовете в ивицата Газа.

Поразена е третата най-стара църква в света

Наред с домовете са повредени множество други сгради, включително църква, за която се твърди, че е третата най-стара в света.

На 19 октомври в град Газа беше нанесен удар по историческата гръцка православна църква „Свети Порфирий“, при който според съобщенията са загинали 18 от около 100-те палестинци християни и мюсюлмани, приютили се в сградата.

На своя уебсайт Православната патриаршия на Йерусалим изрази „най-строгото си осъждане“ на нападението срещу църквата, както и над други църкви, училища и социални институции.

„Патриаршията подчертава, че църквите и техните институции, както и приютите, които те предоставят, са насочени към защита на невинни граждани, особено на деца и жени, които са загубили домовете си в резултат на израелските въздушни удари по жилищни райони през последните тринадесет дни“, се казва в съобщението.

Конфликтът между Израел и Хамас доведе до разрушения и човешки жертви. Съобщава се, че най-малко 1400 души са загинали при нападението на бойци на Хамас, започнало на 7 октомври. По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа през следващите седмици са загинали близо 5 800 души.

Снимка: dezeen

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: