pixel

Тухлени сгради в традицията на 20-те години на миналия век

Deppe

В съседство с градския парк, между Сити Норд и историческите градски квартали на Хамбург, се строи нов квартал – Перголенфиртел. Архитектурата му наподобява тази от 20-те години на миналия век – твърдо изпечените тухли от тухла от клинкерната фабрика Deppe играят централна роля в дизайна на фасадите.

Мащабен и обширен, кварталът Перголенфиртел по замисъл се свързва с архитектурата от 20-те години на миналия век и по този начин с традицията на „доброто строителство“. В съответствие с тази максима, печената тухла е най-важният строителен материал. Богатата цветова палитра и целенасоченото разположение на тухлите, което позволява игра с  детайлите, осигуряват независимост и разнообразие на отделните строителни обекти, въпреки цялостната им хомогенност.

Водоструйната клинкерна тухла 3570ekwspv на Deppe се използва на различни места. С висока степен на пластичност и тектоника, фасадите се отличават с майсторска изработка, която е характерна за тухлените сгради от 20-те години на миналия век.

Deppe

Но желаният външен вид в Перголенфиртел се постига не само чрез материала, а и чрез неговия цвят. Фино координираната цветова концепция се развива в целия район от червеникаво сиво на север до сиво червено на юг. Целевият цветови градиент в крайна сметка посредничи между съседния квартал Сити Норд, с неговите преобладаващо сиви тонове, и района Алте Вьор, с неговите червени тонове.

За целта антрацитните тухли са вмъкнати във фасадата от червени тухли по строга схема с определени съотношения на смесване. Смесването на цветовете върху фасадата засилва особено добре „люспестите ивици“ и в зависимост от позицията на слънцето създава нюансирано изображение с много особена дълбочина.

Подобно на тухлата, арката също се явява като една от специалните характеристики на Перголенфиртел. И така, щедрите извити арки от своя страна маркират обществените пасажи и проходи, позволяват достъп до защитените вътрешни дворове и символизират отвореността и достъпността на жилищното строителство.

Снимки: Deppe

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: