pixel

Светофарите в София ще бъдат подменени до края на 2012 г.

светофар

Източник: cross.bg

Предстои цялостна подмяна на светофарите в София до края на годината. Тази зима ламповите светофари ще изчезнат напълно и ще бъдат сменени с диодни.

Ще включват ли обаче тези ремонти и техническото им обезопасяване, след като вчера цял светофар се стовари върху оживено кръстовище?

Злополучният светофар падна във вторник в центъра на София и като по чудо не нарани някой и не нанесе други щети. Той вече е ремонтиран и напълно изправен. Наши зрители обаче веднага сигнализираха, че има още какво да се желае – кутията, в която са прибрани кабелите за светофарната уредба, е отворена и достъп до кабелите лесно може да има някое дете или пък някой, който с умисъл би искал да развали съоръжението.

Въпреки инцидента обаче се оказва, че повечето светофари в София са нови или скоро ремонтирани. 337 са кръстовищата със светофари в София. На всеки 6 месеца фирмата, наета от Общината за поддръжката им, прави оглед на всички съоръжения и преценява безопасни ли са. На първо място се гледа външният вид на стълбовете.

„След това се обследват тези стълбове с лицензирана лаборатория и когато констатацията е, че конструкцията е компрометирана експедитивно се подменя,“ обясни Методи Понев от „ПСТ Холдиг“.

По ирония на съдбата в момента също тече техническа проверка. Техниците обаче още не са стигнали до срутилия се вчера светофар, иначе щели да предотвратят падането му.

Най-старите светофари в столицата са на не повече от 10 години. През следващите 3 месеца старите лампови светлинни уредби ще бъдат сменени с електрически, съобщи  бтв.

„Тук имаме и едно сериозно намаляване на ресурса, който се отделя за електрическа енергия – около 30% е по-ниска консумацията на електричество,“ добави Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта.

След като приключи тази подмяна трябва да се пристъпи към дългоочакваното свързване на всички светофари в цялостна интелигента система за управление на трафика, която да осигурява зелени вълни навсякъде в София и да намали задръстванията наполовина.

Проверката за техническото състояние на светофарите, която в момента тече още не е приключила – до края на месеца трябва да са ясни изводите от нея, след което ще се прецени къде се налагат спешни ремонти и подмяна.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: