pixel

Винербергер и Хабитат България посрещат група доброволци от цял свят в Костинброд

winerberger

В началото на месец юли група от 15 доброволци – служители на Винербергер от общо 11 държави, започнаха изграждането на следващата къща от социалния проект на Хабитат България в гр. Костинброд. Групата ще работи на строителната площадка два дни. Престоят им в Костинброд се съчетава полагането на доброволчески труд на строежа на фондацията с провеждането на международно обучение по програмата „Ready4Excellence“ на Винербергер.

През изминалата година Хабитат България стартира строежа на 4 къщи в Костинброд, предназначени за четири семейства с деца, които имат ниски доходи. Винербергер и дъщерните й дружества Тондах и Пайплайф, подкрепиха проекта с предоставянето на керамични блокове Porotherm, керамични керемиди Тондах и ВиК инсталации на Пайплайф за изграждането на тези къщи. Освен това групата на Винербергер осигури и финансова и професионална подкрепа, като например обучение за зидарските дейности при изграждането и доброволен труд от служителите на компанията.

winerberger

С употребата на енергийно ефективните строителни материали на Винербергер, семействата които ще се нанесат в къщите ще имат възможността да спестяват от комунални разходи всяка година. Едно от основните изисквания към семействата-бенефициети е да взимат активно участие в изграждането на техните бъдещи домове.

winerberger

“Сътрудничеството ни с Хабитат премина на по-високо еволюционно стъпало. Докато през изминалите две години можехме да говорим за дарения под формата на строителни материали, днес сме радостни да допринесем и със своята експертиза, познания и работна сила. Групата, която е днес тук, се състои от хора с огромен потенциал и лична ангажираност към проекта “, каза г-н Герхард Кох –мениджър „Корпоративно устойчиво развитие“ при Винербергер.

През 2012 г. Винербергер, водещият доставчик на решения от керамични строителни материали в световен мащаб и международната фондация „Подслон за човечеството“ (Habitat for Humanity International) – световен лидер в решаването на въпроси за жилищната бедност, подписаха тригодишно споразумение за партньорство с цел подпомагане на семейства от Румъния и България.

winerberger

Партньорството е многофункционално сътрудничество, което включва, както финансова подкрепа, така и експертна и професионална помощ под формата на доброволно отделено време от служители на Винербергер. По този начин се осигурява правилното използване на продуктите в проектираните от фондацията домове.

“Резултатите и ентусиазма, както и отдадеността на всички партньори показват, че партньорството е взаимноизгодно и за двете страни. В трудните икономически времена работа като тази има голям потенциал, за да допринесе за значителното намаляване на бездомните сред бедните по света. И ние не можем да го направим сами, а се нуждаем от партньори като Винербергер”, каза Грег Фостър, вицепрезидент на Habitat for Humanity за Европа, Близкия Изток и Африка.

Първите две къщи в Костинброд бяха завършени и предоставени на семействата през октомври 2013 г., след националния жилищен форум, организиран от Хабитат България и Групата Винербергер. На него се подчерта необходимостта от ефективно сътрудничество между местната власт, бизнеса и нестопанските организации за подсигуряването на жилища за хора в неравностойно положение.

„Реализирането на проекта в Костинброд е живото доказателство, че с подкрепата на бизнеса и десетките групи доброволци е напълно възможно да се строят достъпни жилища като тези.“ сподели г-н Минчо Бенов – Национален директор на Хабитат България.

Фондация Подслон за човечеството и Винербергер Груп продължават да търсят начини за разширяване на сътрудничеството си и осигуряване на повече подкрепа за семействата с ниски доходи по света.

winerberger

За Винербергер

Винербергер е най-големият производител на тухли (Porotherm, Terca) в световен мащаб, както и лидер в производството на керамични керемиди в Европа. (Koramic, Tondach). Заема водещи позиции на пазара на бетонни настилки в Централна и Източна Европа (Semmelrock) и при керамичните тръби (Steinzeug-Keramo) и пластмасови тръби и ВиК инсталации (Pipelife) в цяла Европа. Компанията притежава 213 завода. За 2013 г. генерира приходи от продажби в размер на 2,663 милиона евро, както и оперативна печалба (EBITDA) от 267 милиона евро.

За Habitat for Humanity

Международната фондация Подслон за Човечеството (Habitat for Humanity International) има визия за света, където всеки има достоен дом.
Водени от убеждението, че сигурното и достъпно жилище осигурява критично важна основа за прекъсване на цикъла на бедност, фондацията е помогнала на повече от 3 милиона души при изграждането, рехабилитацията или усилия за запазване на дома от 1976 г. насам. Habitat for Humanity също се застъпва за честни и справедливи жилищните политики и осигурява обучение и достъп до ресурси, за да помогне на повече семейства да подобрят своите условия за подслон. Като неправителствена организация фондацията работи в повече от 70 страни с мисията да се грижи за хора от всички раси, религии и националности.

За обучението

Ready4Excellence е специална обучителна програма за бъдещи таланти в Групата Винербергер, която подготвя участниците за ключови позиции в компанията. Тази програма е проектирана като съдържание и инструменти според специалните изискванията на Винербергер с цел обмяна на международен опит и професионално развитие в подкрепа на изпълнението на стратегията на Винербергер.

 

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: