pixel

Необходими са над 20 млн. лв. за възстановяване на пътищата след наводненията

putishta

Над 20 млн. лв. са нужни за възстановяване на пътищата в страната след наводненията през последния месец. Парите са необходими както за ремонт на пътни настилки, така и за банкети, увредени водостоци и свлечени насипи.

Все още окончателно не са оценени щетите във Варненско и Добричко, които пострадаха най-много от водното бедствие. Поражения има и по общинската инфраструктура.

Водната стихия във Великотърновско залива около километър от прохода Хаинбоаз и разклаща един от мостовете. След месец на активни ремонти, укрепване на свлачища и обезопасяване на района. От днес проходът отново е отворен.

„Движението сега е свободно. Досега се минаваше през Габрово, през Шипка”, обяснява Тодор.

Равносметката – 10 000 тона материали, 30 000 квадратни метра мрежа по склоновете, 35 километра нова маркировка, над 600 метра подменена мантинела.

„Общата сума, която е вложена в прохода е 2 840 000 лв. Той пострада най-много при наводнението на 19 юни”, обяснява инж. Георги Рачев, областен управител на Велико Търново.

След пороите в Шуменско щетите също са огромни. Общините са поискали помощ от над 6 милиона лева за справяне с бедствието. Най-големи са пораженията по пътища и мостове. В най-засегнатата община Никола Козлево щетите по инфраструктурата са за над 1 300 000 лева.

Пороите по Южното Черноморие унищожават и част от пътищата в Бургаско. Щетите по републиканската мрежа са около 3 млн. лв., а тепърва ще се пресмятат и пораженията по общинските пътища.

„Има активизирани свалчищни процеси на двата плажа. Подхода към плажа е в лошо състояние и пътната настилка е силно компрометирана”, твърди Мария Георгиева – главен секретар на община Приморско.

След пороя по улиците на Приморско зейнаха огромни дупки, а земната маса започна бавно да се свлича.

Потопът в Добричко отнася пътища и мостове. Там щетите по инфраструктурата минават 3 млн. лв.

Варненският квартал „Аспарухово” също вече се възстановява от водния ад. Там потопът отнесе цели късове асфалт, разруши пътища и мостове и причини редица свлачища.

„В момента върви рехабилитация на асфалтовата настилка по основните булеварди, навсякъде почти всичко е измито, зелените площи са възстановени, насадени са нови цветя. Район „Аспарухово” е върнат към почти нормалния ритъм на живот”, твръди зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев.

Източник: novanews.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: