pixel

С 9.83% по-евтин газ от 1 януари?

Ангел Семерджиев

Източник: cross.bg

От 1 януари 2013 година природният газ да поевтинее с 9.83%. Това е записано в проект на доклад на комисията, който е бил приет на нейно закрито заседание и предстои обсъждането му.

Шефът на държавния регулатор Ангел Семерджиев участва в заседание на парламентарната анкетна комисия, която се занимава с корупция по високите етажи на властта. Той обясни, че следващата седмица ще се проведе откритото заседание, на което ще се обсъди докладът на работната група.

„Постигнатите по-ниски цени за внос на природния газ ще се отразят на всички ползващи природен газ, както тези, които го ползват пряко, така и на абонатите на топлофикационните дружества“ – коментира той.

Свалянето на цената на синьото гориво ще се отрази освен върху тарифите на топлофикациите и върху цената на висококомбинираното ефективно производство на произведената от топлофикациите електроенергия, а това ще повлияе и за намаляване на крайната цена на електроенергията от юли 2013 г., каза още Семерджиев.

Понижаване на цената на тока през следващата година ще се търси и с предоговаряне на цените по дългосрочните договори за изкупуване на енергията от топлоцентралите „Ей И Ес Марицо Изток 1“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“, стана ясно още от думите на шефа на ДКЕВР.

Новите текстове в Закона за енергетиката позволяват условията по тези договори да бъдат променени от регулатора, ако противоречат на европейското право, обясни Семерджиев.

По думите му основание за преразглеждането на дългосрочните договори е това, че когато са били сключени през 2001 г. страната ни още не е била член и са заложени ескалационни параметри в очакване на поскъпване на тока, а това не се е случило. Целта ни е да понижим цените по тези договори, а това ще се отрази и на крайната цена на тока за потребителите, каза Семерджиев. В разглеждането на условията по договорите ДКЕВР ще ползва и външни експерти, допълни той.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: