Протестна вълна срещу строеж на Карадере

protest karadere

Инвестиционен проект за строителство край един от последните девствени плажове по Черноморието – Карадере, до варненския град Бяла, предизвика протести. Недоволството избухна, след като кабинетът определи инвестицията на компанията “Мадара Юръп” за приоритетна.

Тя ще получи сертификат клас А и ускорено административно обслужване. Инвестицията обхваща територия от 210 дка, върху които ще се построят 3 хотела и 1200 къщи и апартаменти. Това е редуциран вариант на проекта за Карадере от 2007 г. на архитектурното бюро Foster and Partners на архитекта Норман Фостър, в чийто екип участваше и братът на лидера на БСП Сергей Станишев – Георгий. Първият вариант беше за много повече къщи и хотели, разположени и върху 700 дка заменени държавни гори. Сега тези декари са изключени, понеже са в забранителния списък за промяна на предназначението.

Само преди няколко седмици екоминистърът Искра Михайлова каза, че няма инвестиционно намерение за Карадере. В същото време ведомството  проучва възможностите за създаване на национален парк “Българско Черноморие”, който да защити девствени плажове като този край Бяла. Идеята за парка беше едно от първите решения на сегашния парламент, гласувано по инициатива на БСП.

От ГЕРБ припомниха, че през 2013 г. Сергей Станишев внесе в парламента решение за забрана за строителство на десетина плажа по Черноморието, сред които и Карадере. От опозицията попитаха как сега лидерът на социалистите ще обясни действията на правителството. От Брюксел Станишев отговори, че брат му “няма концесия за строителство” на Карадере и не знае какъв е случаят.

Георгий Станишев пред БНТ:

До 2007 г. бях проектант на проект, който не завърши, тъй като инвеститорите се оттеглиха поради липса на интерес. Оттам нататък нямам представа какво се е случвало със собствениците, инвеститорите и проектната документация. Аз намирам, че това е една нова вълна на лудост, която обхваща медиите и някои други хора, които искат чрез атаки срещу проект, на практика и срещу мен – макар, че аз нямам общо с проекта, да атакуват други персони. Вероятно има политически цели и е ясно накъде са насочени – да дискредитират брат ми. Един проект се прави от архитекти, които обикновено не са собственици на земя.

Орешарски: Екооценката предстои

Инвеститорът в проекта “Блек Сий Ризорт” край Карадере “Мадара Юръп” е наследник на компанията “Мейфеър груп”. Фирмата е в регистъра на публичните дружества на Българската фондова борса. Мажоритарен собственик е офшорна компания – “Рейнбоу Малта Лимитид”.

Според закона за офшорките, приет по инициатива на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, техни проекти не може да се определят като приоритетни от кабинета. Законът обаче позволява изключения и в тях попада случаят Карадере – компанията е публична и е обявила крайните си собственици. Според информация в търговския регистър това са 8 физически лица от Великобритания. Според отчетите на компанията тя има намерение да продаде апартаментите и къщите на Карадере. Оптимистичната  прогноза е да спечели от това 72,5 млн. евро при цена от 2000 евро/кв. м.

Кабинетът ще подпомогне само административно първата фаза от проекта – изграждането на 3 хотела на 3 – 5 етажа, обясниха от компанията. В тях ще бъдат инвестирани 100 млн. лв., а още 108 млн. лв. ще се вложат в изграждането на 1200 къщи и апартаменти. Застрояването щяло да е 20% от 210 дка.

Според министерството на икономиката земята край Карадере е собственост на инвеститора. Във финансовите отчети на компанията пише, че тя няма имоти. След запитване от “Мадара Юръп” обясниха, че имат предварителен договор за изкупуване на земите.

“Имахме заявено намерение от английска инвестиционна група. Решихме правителството да осъществи административно подпомагане, а тепърва предстоят процедурите. Законът няма да бъде заобиколен”, коментира в Брюксел премиерът Пламен Орешарски. Предстоят процедурите за екооценка и оценка за въздействието върху околната среда. Ще трябва и разрешително за строеж. От икономическото министерство обясниха, че процедурите може да завършат с отказ.

Според природозащитниците обаче не е логично проектът да получава подкрепа от държавата, без да е ясно дали ще се случи. Освен това той се правел на базата на подробен устройствен план, приет без задължителна екооценка. Според местната власт проектът ще помогне за развитието на региона. “Ще създаде работни места и жителите го очакват с нетърпение, но всичко трябва да стане по закон”, коментира кметът на Бяла Анастас Трендафилов. В защита на инвестицията се обявиха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Междувременно комисията по регионална политика в парламента отхвърли проекта за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които трябваше да спрат строителството в зони А и Б от териториите по НАТУРА 2000, включително и на Карадере. Това съобщиха авторите на предложението от партия „Зелените“ на своята страница във фейсбук. Техните текстове бяха внесени от независимия депутат Светлин Танчев, който се присъедини към партията „България без цензура“ на Николай Бареков.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: