pixel

Високото строителство с дървен материал няма смисъл, казват експерти

Sumitomo Forestry and Nikken Sekkei

Какво казват експертите по масивен дървен материал за продължаващата надпревара за изграждане на все по-високи дървени сгради?

„За повечето високи сгради дървесина няма смисъл“, казва сътрудникът на Arup Андрю Лоурънс. „Естественото приложение на дървесината е ниското строителство“, смята той.

„Изгубена е реалността, че дървесината е най-подходяща в техническо отношение за по-малки сгради и че именно там тя може да окаже най-голямо въздействие върху намаляването на въплътения въглерод.“

Старшият строителен инженер на Webb Yates Флорънс Браунинг се съгласява, като обяснява, че „самата дървесината има своите ограничения“, когато става въпрос за изграждане на високи сгради.

„Ако искаме да спечелим надпреварата с изменението на климата, строителната индустрия ще трябва да се примири с използването на повече масивна дървесина в обикновеното строителство“, казва Браунинг.

„Все пак, дървеният материал сам по себе си има своите ограничения и има причини, поради които са разработени алтернативни материали.“

Тенденцията за високо строителство с дърво се дължи на недоразумение

Масивният дървен материал е общ термин за продукти от конструктивна дървесина, които обикновено се състоят от слоеве дървесина, свързани помежду си, за да създадат здрави структурни компоненти.

То става все по-популярно в строителния бранш поради способността на дървесината да поглъща въглерод, което означава, че дървеният материал има значително по-нисък въплътен въглерод от бетона и стоманата.

Sumitomo Forestry and Nikken Sekkei

Според сътрудника на Arup Лорънс обаче надпреварата за изграждане на по-високи дървени сгради е резултат от широко разпространените погрешни схващания за свойствата на материала. „Вярваме, че стремежът към широко използване на дървен материал във високата архитектура произтича от неразбиране на реалните му предимства“, каза Лорънс. „Дървото има много предимства, но трябва също така да помним, че е запалимо и крехко. Освен това е много по-леко и по-слабо от другите строителни материали“, обясни той, имайки предвид бетона и стоманата.

Браунинг обяснява, че тази по-ниска якост го прави по-малко подходящ за използване във високи сгради, тъй като изисква проектиране на много големи структурни компоненти.

„Над определени височини и разстояния размерът на дървените елементи е толкова голям, че става неикономичен“, казва тя. „Това също ограничава размера на използваемото пространство.“

Дървеният материал е подходящ за по-малки и по-сложни сгради

Според Лорънс конструктивният дървен материал губи част от предимствата си по отношение на ниските въглеродни емисии, когато се използва за по-високи сгради. Той изисква допълнителна обработка, за да се намали запалимостта и да се подобри акустиката, но това може да увеличи въглеродния му отпечатък.

„Именно по-малките сгради, и особено тези, в които дървото може да бъде оставено напълно открито поради по-ниските противопожарни и акустични изисквания, могат да окажат най-голямо въздействие за намаляване на въглеродните емисии в сравнение с други материали“, казва Лорънс.

Сътрудникът на Atelier Ten Ейми Лийдъм добави, че ниската въглеродна интензивност на масивната дървесина понякога се компенсира при високите сгради от необходимостта от бетон и стомана, за да се предотврати прекомерното им люлеене.

„Предизвикателството, което сме виждали при проектирането на високи сгради от масивна дървесина, е, че това е баланс между използването на масивна дървесина и възможността да се избегне добавянето на твърде много допълнителни материали“, каза тя.

„Все още е необходимо доста количество бетон или стомана, за да се подпомогне укрепването на типичните високи сгради от масивна дървесина“, продължава Лийдъм.

Нужни са пионери, които да разширяват границите

Sumitomo Forestry and Nikken Sekkei

Въпреки недостатъците, експертите смятат, че надпреварата за по-високо строителство с дървен материал ще продължи поради привлекателността на конкуренцията и чупенето на рекорди.

„Съгласен съм, че по-ниските сгради от дърво са подходящият път напред, но предполагам, че ще продължим да виждаме високи постройки от дърво, които се състезават за награди за архитектура или инженерни постижения“, казва асоциираният директор на Arup, Хайн.

Архитектът-пионер в областта на дървесината Херман Кауфман се съгласява, като обяснява, че тенденцията за високи дървени сгради няма да изчезне, защото „всеки иска да бъде този, който ще счупи рекорда. Това със световните рекорди е малко детинско. Но това е като всички неща в живота, всеки иска да бъде този, който ще счупи рекорда.“

Въпреки това Кауфман признава, че надпреварата може да стимулира иновациите и да помогне за придаването на нова стойност на продуктите от дървен материал.

„Сравнявам строителството на високи дървени постройки с шофирането във Формула 1“, обяснява Кауфман. „Донякъде е безсмислено, но в крайна сметка е двигател на иновациите.“

Лийдъм от Atelier Ten се съгласява, че високите дървени сгради „не винаги имат смисъл“, но че те могат да помогнат на индустрията да използва дървесината по-ефективно.

„Нуждаем се от всички нововъведения и затова ни трябват пионери, които да разширяват границите“, продължава тя. „Нуждаем се от такива примери, които да тласнат индустрията в тази посока.“

Снимки: Sumitomo Forestry and Nikken Sekkei

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: