pixel

Яркочервена фасада пести енергия на дом в Италия

fasada

Тази фасетирана къща в южната част на Италия прилича на бляскаво червено бижу. Архитектът Джакомо Гарциано е реновирал къщата, която дядо му е построил през 1950 г., чрез добавянето на нова фасада, която обединява две коренно различни части на къщата и подобрява енергийната й ефективност. Вдъхновени от светлинните и звуковите вълни, архитектите от амстердамското студио GG-loop са измислили този дизайн, за да направят така, че сградата да се откроява от заобикалящата я среда и да си осигурява оптимална изолация.

Къщата, наречена Gentle Genius, се намира на ъглов парцел в Алтамура в южната част на Италия. В момента в нея се намира италианският офис на арт-колектива „Слонове и вулкани“. Там е и жилището на родителите на Гарциано. Триизмерната външна повърхност използва контраста между светлината и сянката, за да създаде скулптурен ефект, който откроява дома от всички останали, съобщава greentech.bg.

fasada

Искахме сградата да вибрира през целия ден, преливайки се от червено до синьо благодарение на гланцираното покритие и от червено към златисто благодарение на по-фините златни нюанси на лака“, казва Гарциано.

fasada

Фасадата се отличава с допълнителен слой изолация и покритие от твърди панели, които оформят пречупващи се ромбоидни форми. Благодарение на този допълнителен слой сградата има отлични изолационни свойства и запазва топлината, за да се намали консумацията на енергия в дома.

Интериорът е запазен в оригиналия си вид, с изключение на офис пространствата и малка реновирана площ, която е превърната в апартамент за гости. Това пространство се отличава с геометрични фигури, подобни на тези на фасадата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: