pixel

Япония строи най-голямата в света плаваща слънчева ферма

solarni-parkove

Япония може да и да няма голяма територия, но това не й пречи да строи големи соларни ферми. Азиатската нация започна работа по изграждането на плаваща слънчева ферма, която ще генерира достатъчно електричество за 5000 домове. Многонационалната компания за електроника Kyocera стои зад проекта. Той обещава това да стане най-голямата плаваща PV ферма в света.

За смелото и амбициозно начинание се заговори още преди година. Тогава бяха обявени само „планове за изграждане на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в света“. Сега обаче започна и нейният строеж. Някои медии се затрудниха да напишат за „първата копка“ на проекта, тъй като той не е на земя. Фермата всъщност ще плува върху повърхността на язовир в префектурата Чиба, югоизточно от Токио. Kyocera казва, че водният басейн е избран, защото Япония просто не разполага с достатъчно земя за слънчева ферма от комунален мащаб. Електроцентралата при язовира Ямакура ще бъде изградена от 50 000 слънчеви панела с общ капацитет 13,7MW, съобщава greentech.bg.

Соларната инсталация на язовира Ямакура няма да е първата в Япония плаваща слънчева ферма, но обещава да бъде най-голямата в страната и най-вероятно най-голямата в света. Плаващото й състояние е това, което е отличително от традиционните PV проекти. Иначе при своето завършване тя изобщо няма да може да се класира в топ 100 на най-големите по площ соларни паркове, изтъква изданието „The Guardian“.

Очаква се строителството да бъде завършено до началото на 2018.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: