pixel

Безплатен паспорт за блока при саниране

energiien pasport

Собствениците на апартаменти в жилищни блокове, които се санират, ще получат безплатно технически паспорт на блока. Това обеща на кметовете през уикенда регионалният министър Лиляна Павлова, която присъства на заседание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Срокът за издаване на технически паспорти за всички сгради в България изтича в края на тази година. В петък обаче ведомството на Павлова съобщи, че той ще бъде удължен с една година с поправка в наредба. Тя призова кметовете да бъдат активна страна при коментиране на поправките, срокът за което е 14 дни.

В момента само 10% от имотите в България имат технически паспорти, издадени в последните 4 години, сочи специално проучване на сдружението на общините. Като основна причина за липсата на интерес към процеса е цената на услугата. Тя е непосилна за много хора, коментираха от ръководството на сдружението.

Цената на техническия паспорт се движи между 1 и 1,50 лева на квадратен метър и то ако са запазени техническите чертежи на сградата. За панелните блокове е нужно някой в общината да е запазил поне типов чертеж, защото това са сглобяеми сгради, правени по готови проекти. Ако тези документи не са запазени, цената стига до 3 и дори 3,50 лв. за квадратен метър.

Павлова даде на кметовете да се разбере, че е против разделянето на Закона за устройство на територията на три части, както се гласеше да прави кабинетът на Пламен Орешарски. Според кметовете е добре, ако се правят поправки на ЗУТ, това да стане до една година.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: