pixel

Топ 10 смарт-градове в света: Виена и Стокхолм

viena

Неотдавна любимото на мнозина списание за архитектура и градоустройство „Freshome” публикува своя класация на десетте водещи „смарт“ градове в света. За всеки от тях има достатъчно аргументи, които сочат, че има основание да се счита за лидер в умните технологии. В тази скромна поредица ще кажем по няколко думи за всеки от тях.

Виена е един постоянни растящ метрополис с повече от 1,7 милиона жители. Това е един от най-зелените градове в света – и се стреми да бъде най-зеленият. В момента 14% от енергията, която се използва там, е възобновяема енергия за града. Изследване на Mercer наскоро нарече Виена „градът с най-високо качество на живот – както в Европа, така и в световен мащаб“. Качеството на живот е един от основните фактори, когато става дума за умните градове.

Виена е вложила много ресурси в развитието на зелената енергия. Най-голямата електроцентрала на биомаса в Европа осигурява ток за 75 000 жилищни и обществени сгради, както и отопление. Градът е на път да се сдобие с 300 000 кв. м. слънчеви панели, които трябва да бъдат инсталирани до 2020 г. Това е много слънчева енергия, която ще бъде свързана с електропреносната мрежа.

Транспортът из Виена е забележително лесен и достъпен. Повече от 90% от населението на града има лесен достъп до обществения транспорт. В града има смарт-картова система, която автоматично изчислява таксите за използване – за всеки режим на транспортиране – а системата на обществения транспорт обслужва над 1,3 милиона пътници всеки ден, съобщава greentech.bg.

През 2010 г. Европейската комисия определи Стокхолм за “Европейска зелена столица на 2010 г”. Този красив северноевропейски град е въвела много практични решения за постигане на своя „зелен“ успех. Предоставяйки данъчни облекчения за фирмите, които инсталират датчици за движение в сградите си, за да изключват осветлението, когато сградите са празни, е само един пример.

Част от това, което прави града „умен“, е неговата пътно-транспортна мрежа. Градът е разположен стратегически на южното крайбрежие на Швеция и има няколко ферибота, свързващи различни международни дестинации. Имат високоскоростни влакове, свързващи големите градове. Освен това има близо 2000 обществени автобуса в града, както и повече от 1000 градски влака и тролея, които се грижат да возят хората из града.

Градът е и много зелен – в буквалния смисъл, с много храсти и дървета. Има 1000 парка (покриващи 30% от градското пространство), както и седем природни резервата в рамките на града. Жителите на Стокхолм рециклират около 100 кг отпадъци на човек годишно. 90% от жителите на града живеят в рамките на 300 метра от някакъв вид зелени площи.

Има и две големи канализационни пречиствателни станции, където се произвежда биодизел за автобусите от обществения транспорт. Дори и излишната топлина от отпадъчни води се използва повторно в приложения за жилищно отопление. Освен всичко това има и почти 3000 фирми за чисти технологии, работещи да направят града още по-зелен.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: