pixel

Япония планира масово въвеждане на смарт-електромери

japan

Япония се готви да започне програма за инсталиране на „смарт“ електромери във всеки дом и офис в страната през следващото десетилетие.

Според скорошна публикация на Bloomberg, правителството се готви да представи национален план за действие относно чистата енергия пред ООН като част от продължителни преговори по проблема с изменението на климата. Програмата ще включва ангажимент за инсталиране на интелигентни измервателни уреди във всяка сграда до началото на 2020-те.

Поддръжниците на подобни проекти по света настояват, че това може да помогне да се намалят потреблението на енергия и въглеродните емисии. Освен това то позволява по-доброто използване на дребномащабни технологии за възобновяема енергия и електрически превозни средства.

Публикацията също така посочва, че Япония ще продължи да засилва инвестициите си в проекти за възобновяема енергия, тъй като продължава да се старае да намали зависимостта си от ядрената енергетика след бедствието във Фукушима. Страната ще си постави за цел инсталиране на 5,3 милиона горивни клетки в домовете до 2030 г.

Проектът за енергийна стратегия, който в момента е на етап консултация, вероятно ще бъде приветстван от зелените бизнеси в страната, включително големите производители на електроника и слънчеви технологии.

Все пак стратегията едва ли ще успее да успокои напълно зелените групи, които останаха разочаровани от спорното решение на японското правителство да използва срещата на върха на ООН за климата във Варшава, за да обяви, че ще намали драстично своите цели за намаляване на емисиите за 2020 г.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: