pixel

Китайци искат жп линията Русе-Варна

jp

Сериозен интерес към модернизацията на най-старата жп линия в страната – Русе-Варна, е заявила китайската „Чайна комюникейшънс кънстракшън къмпани“.

Инвестиционният интерес е бил проявен на среща на министъра на транспорта Данаил Папазов с представители на компанията по време на посещението му в Пекин през декември.

„Говорихме за отдаването на линията на концесия или за публично-частно партньорство от типа на съвместна експлоатация“, казва транспортният министър пред „Стандарт“.
„Просто трябва да се намери подходяща форма инвестицията, която евентуално ще бъде направена, да бъде възвръщаема“, допълва той.

Проектът за рехабилитация на линията Русе-Варна е изцяло подготвен и е включен сред проектите за европейско финансиране с 306 млн. евро по новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“.

„Чайна комюникейшънс кънстракшън къмпани“ заедно с друг гигант от китайския строителен бизнес – „Чайна стейт кънстракшън инженеринг“, проявяват огромен интерес към довършването на магистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и към пробиването на тунелите под Петрохан и Шипка.

„Това са едни от най-големи държавни компании в сферата на изграждането на инфраструктурни проекти, чиито годишни обороти са сравними и по-големи от бюджета на България“, казва още министър Папазов.

По думите му единственото необходимо от наша страна е да бъдат изпълнени някои условия главно по обосновката на възвръщаемостта на техните инвестиции.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: