pixel

Все пак може да строят върху дюни в Несебър

duni

Застрояването на дюните в местността „Кокала“ край Несебър може да започне още днес след съдебно решение. В петък Административният съд в Бургас отмени заповедта на Районната дирекция за строителен контрол за спиране на проекта за вилно селище – 124 къщи за 1800 души.

Според магистратите началникът на РДНСК без основание е отменил разрешението на строеж на несебърската фирма “СЛЕ груп” за парцела в местността Кокала. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В съботния ден започна строителна подготовка върху скандалния терен край Несебър, който бе в основата на скандала „Дюнигейт”. Строителната бригада е мобилизирана светкавично. Часове след съдебното решение върху дюните се появиха три фургона на строителната фирма, показа „Нова телевизия“.

Природозащитници призоваха Министерството на околната среда и водите да издаде нова забрана за строежа, който засяга защитени хабитати от „НАТУРА 2000“.

Според приетите промени в Закон за Черноморието върху дюни не може да се строи. От екоинспекцията в Бургас обаче коментираха пред bTV, че това не се отнася за влезли в сила строителни разрешителни.

По информация в медиите, становището на РИОСВ в Бургас не само позволява застрояване на дюните, но дори не изисква построяване на пречиствателна станция. Предписанието е мръсните води да бъдат заустени в морето въпреки, че терените са в в „Натура 2000“.

Скандалът по застрояването на тази част от крайбрежието избухна в началото на 2013 г., когато екоорганизации сезираха държавни институции, че багери заравняват дюни на юг от Несебър. По случая Бургаска окръжна прокуратура образува разследване. На няколко пъти срокът беше удължаван до произнасяното на експерти за това дали „дюни са дюните ”.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: