Нов рекорд за ефективност на фотоволтаични клетки

fotosolari

Екипът от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, постави нов световен рекорд за енергийна ефективност на соларни фотоволтаични клетки чрез успешното конвертиране на 40,4% от наличната слънчева светлина в електричество. Това, което е още по-забележително е, че рекордът е постигнат чрез използване на комерсиални соларни клетки по нов начин. „Тези подобрения на ефективността са лесно достъпни за соларната индустрия“, обясняват учените.

Рекордът по ефективност е постигнат на открито в Сидни, а след това е независимо потвърден от Националната лаборатория за възобновяема енергия в Съединените щати. Фотоволтаичната технология, използвана от екипа на UNSW, се различава от конвенционалната технология слънчевите клетки само по едно нещо: използва трикомпонентни соларни клетки. Тези клетки „са в основата на „сандвич“ от различно настроени полупроводници, като всеки един от тях може да хване различна дължина на вълната на слънчевата светлина.“

„Традиционните методи използват една слънчева клетка, което ограничава преобразуването на слънчевата светлина в електричество до около 33 на сто, по-новата технология разделя слънчевата светлина на четири различни клетки, което повишава степента на преобразуване“, казва Мартин Грийн – професор от UNSW.

Все пак не е много вероятно да видим този конкретен проект по покривите в скоро време. Системата съчетава елементи от концентрираните слънчеви клетки и електроцентралите с хелиостатни огледала, използвани в проектите за „енергийни кули“. Вече има една австралийска компания, която се е заела с новата технология. Oт австралийската Национална асоциация за възобновяема енергия се надяват „да видят тази иновация, разработена на родна земя, да прави следващата крачка – от прототип към пилотни демонстрации“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: