Вековна водна кула се превръща в семейна къща

Watertower

Процесът на адаптиране за повторно използване на сгради обикновено е по-екологичен от разрушаването и изграждането им на ново.

Тази бивша водна кула в Nieuw-Lekkerland, село в западната част на Холандия, наскоро бе преобразувана в двуфамилна къща от холандското студио RV Architecture.

Watertower

Амбициозният ремонт е възложен от двама братовчеди, родени и израснали наблизо. Те закупуват имота заедно през 2013 г. и със съвсем скромен бюджет решават постепенно да го превърнат в уникален дом. През годините двамата създават семейства и сега отглеждат децата си в тази необикновена постройка, кацнала върху една дига с гледка към вятърните мелници и реката.

Watertower

Според архитектите Рууд Висер и Фуми Хошино основните предизвикателства на проекта са създаването на прозорци в съществуващата фасада и конфигурирането на вътрешното оформление, без да се губи първоначалният характер на водната кула, датираща от 1915 година.

Не е изненадващо, че нетрадиционният чар и фокусът върху опазването на старата постройка при този проект привлякоха вниманието на журито, което му присъди ежегодната холандска награда Watertowerprize 2020.

Watertower Watertower Watertower Watertower Watertower Watertower

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: