Време е за 4D печат

4d принтер

Източник: vestnikstroitel.bg

Представете си сграда с възможности да се доизгражда или да се ремонтира сама. Това не е фантастика, твърди архитектът и компютърен специалист от Технологичния институт в Масачузетс – Скайлар Тибитс. Негова е идеята за нова технология – 4D печат. На конференция в Лос Анджелис изследователят е демонстрирал печат с 3D принтер, но с качествено променен потенциал.

Това е изцяло различен метод на печат, при който вие не просто принтирате статични обекти, а създавате неща, които могат да се превърнат в други такива, уточнява архитектът ръководител на лабораторията по самоорганизиращи се системи.

4D структурите се създават от 3D принтери. При активиране в определени условия те могат да се трансформират. Четвъртото D е измерението време, съчетано с подходящи катализатори. Обектите могат да приемат нова форма под въздействието на топлина, електричество, светлина, звук или при други фактори. В демонстрацията на Тибитс фигурите изменят формата си, след като бъдат поставени във вода.

Специалистите отбелязват, че в бъдеще технологията може да се използва широко в строителството, особено в неблагоприятна среда. Материали, напечатани по този начин, могат например да бъдат приложени на места, където ще се изграждат подводни или космически станции и където те ще могат да се сглобяват сами.

Същността на иновацията се състои в нестандартния метод за печат, използващ уникални материали и вода. Подобни принтери ще могат да създават обекти, които самостоятелно приемат желаната форма след определено време.

На практика 4D принтерът е усъвършенствана версия на промишлената модификация на триизмерното устройство. Разликата е в използваните материали – те са многослойни и могат да абсорбират вода, която след това участва в процеса на получаване на разпечатката. При 4D печата водата се използва като своеобразен източник на енергия, благодарение на който детайлите могат самостоятелно да се разширяват или сгъват. Технологичният процес позволява създаването на множество различни видове обекти в рамките на минимален период от време, при което единственото необходимо условие за получаването на сложните фигури след печата е наличието на вода.

Експертите са на мнение, че техническата реализация на технологията не е толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед. Достатъчно е да бъде модифициран индустриален 3D принтер, за да може той да работи с материалите от нов тип. Това бе потвърдено и от служители на компанията Autodesk, разработващи софтуера за проекта на Тибитс. Според тях програмната част за такъв печат вече е почти готова и скоро технологията ще може да намери масова реализация.

В близко бъдеще учените планират да тестват технологията и с по-големи обекти. Освен това те възнамеряват да изучат и възможностите за получаване на енергия от други източници – например топлина, звук и вибрации.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: