pixel

Великобритания дава 700 млн. евро за енергийна ефективност

енергийна ефективност

Източник: greentech.bg

Великобритания ще вложи 700 млн. евро в мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградите. Европейската комисия одобри плана на британското правителство.

ЕК е установила, че обществената подкрепа от 600 млн. лири (приблизително 700 милиона евро), която ще бъде осигурена от Обединеното кралство в рамките на политиката “Зелена сделка”, е в съответствие с правилата за държавни помощи на ЕС. „Зелена сделка“ е централната политика на правителството на Обединеното кралство за подобряване на енергийната ефективност на сградите. Различни държавни институции и британската Зелена инвестиционна банка ще предоставят подкрепата в различни форми. Тези мерки ще подкрепят подобрението на енергийната ефективност в съответствие с целите на ЕС за пестене на енергия и ВЕИ, като в същото време ще запазят до приемлив минимум нарушаването на конкуренцията.

Заместник-председателят на Комисията Хоакин Алмуния, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Зелена сделка“ в Обединеното кралство позволява на потребителите и бизнеса да подобряват енергийната ефективност на сградите си, без да правят огромни първоначални инвестиции“.

В рамките на „Зелена сделка“, частните фирми могат да поемат първоначалните инвестиции за подобряване на енергийна ефективност на сградите вместо гражданите. След това тези вложения ще се компенсират чрез месечни плащания заедно със сметките за енергия. Хората няма да имат големи първоначалните разходи, тъй като ще плащат само месечна такса от сметката си за електроенергия. Помислено е и за тези, които живеят под наем и друга временна форма. Когато някой обитател напусне жилището и дойде друг, първият няма даплаща повече за направените подобрения – сметките ще се поемат от новия обитател на жилището.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: