pixel

Дунав мост готов на 98%

Дунав мост

Източник: vestnikstroitel.bg

Проектът за изграждането на Дунав мост 2 е готов на 98%, а работите по него трябва да приключат през пролетта. Това стана ясно по време на инспекцията на обекта във Видин от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„Съгласно работната програма на изпълнителя строителството на моста трябва да приключи през месец април, което означава, че можем да очакваме през месец май да пуснем съоръжението в експлоатация”, каза министър Ивайло Московски. По думите му, за да се спазят тези срокове метереологичните условия трябва да позволяват на строителя да изпълни довършителните дейности и да се активизират преговорите с румънската страна за създаването на смесеното дружество, което ще го управлява.

„Плащанията по проекта са равномерни, като заедно с договора за изграждане на прилежащата инфраструктура, сме изплатили над 207 млн. евро”, каза министър Московски. Той отбеляза, че това е поредният проект по ИСПА, който успява да навакса големите закъснения благодарение на много работа и активната подкрепа на Европейската комисия. „АМ „Люлин” повече от две години поема трафика от и за София, жп линията от Пловдив до Димитровград е пусната в експлоатация и позволява скорости от 160 км/ч. През пролетта и Дунав мост 2, който е последният проект, който трябваше да бъде завършен по предприсъединителната програма, ще бъде открит”, каза Ивайло Московски.

Дейностите по изграждане на Дунав мост 2 са разделени в два договора – изграждане на мостовото съоръжение и на прилежащата инфраструктура към него. През 2013 г. предстои да бъде завършено полагането на жп линията и на пътната настилка върху моста; да се довърши работата по електрификацията на линията; да се свържат инсталациите и др. Дейностите по изграждане на прилежащата инфраструктурата приключиха миналата година и обектите вече имат издаден акт 15.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: