pixel

Строим „Южен поток“, пазейки екологията

южен поток

Източник: fakti.bg

При строителството на „Южен поток“ на българска територия ще бъдат спазени всички изисквания на екологичното законодателство в страната. Всички изследвания и технически проекти се изготвят при стриктно спазване на нормите на екологичното право на Европейския съюз и националното законодателство. Това съобщиха от пресслужбата „Южен поток България“.

Изходът на тръбата на „Южен поток“ от морския към сухоземния участък ще бъде на няколко километра южно от варненския кв. „Галата“. Местността е необитаема и не засяга стопански инициативи. Планира се преходът от морския към сухоземния участък да стане с хоризонтален сондаж, така че дори по време на строителството тръбата няма да бъде видима на повърхността. В същия район вече от няколко години съществува тръба, по която се получават количества природен газ от местен добив. Практиката показва, че това по абсолютно никакъв начин не влияе на туризма, бизнеса или природата.

Съгласно действащото законодателство отстоянието между газопровода и най-близко намиращата се постройка трябва да бъде 120 м. В случая на „Южен поток“ тръбата се намира на 4.5 км от кв. „Галата“, на повече от 20 км. от центъра на Варна и 8 км. от Аспаруховия мост.

Важно е също да отбележим, че по тръбата на „Южен поток“ ще се доставя природен газ, а не петрол или петролни деривати. Газът е най-екологично чистото гориво, познато в света, което, в съчетание с високотехнологичното решение за навлизането на газопровода на сухоземния участък чрез хоризонтален сондаж, изобщо не може да дава повод за притеснение от страна на екологичните организации, туристическия бранш или хората, живеещи в района.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: