pixel

Най-голямата зелена стена в Северна Америка

zelena stena

Ванкувърската дизайнерска фирма „Зелено над сиво“ току-що завърши работата си по най-голямата зелена стена в Северна Америка. Тя се намира в графство Съри, Британска Колумбия. Тази 942 кв. м. двустранна зелена стена се състои от 50 000 отделни растения, повечето от които са типични за региона. Проектът, отличен в конкурс и озаглавен “Планини и дървета, вълни и камъчета”, е жива, напълно хидропонна зелена стена, създадена изцяло със синтетични рециклирани материали.

Завършена през юни 2013 г. като част от проекта „Guildford Town“, тази жива зелена стена е първата и единствена зелена стена на континента, изградена на надлез, простиращ се над оживен път. Двустранната зелена стена се радва както на източно, така и на западно изложение и служи като хранилище за въглерод, еквивалентно на приблизително 47 средни дървета. Поддръжката и резитбата се извършват с обикновена вишка, която не изисква затваряне на пътя. Стената е свързана с автоматична система за капково напояване, съобщава greentech.bg.

Майк Вайнмастер, главен дизайнер на зелената стена, казва, че нейните овални и заоблени мотиви са заимствани от планинските, богато залесени пейзажи на Британска Колумбия. Източната стена на зелената стена, която гледа към брега, включва мотиви, наподобяващи вълни и камъчета. За разлика от нея западната страна на стената, която гледа към вътрешността на страната, има мотиви, напомнящи планини и гори. Засадена с 120 уникални растителни вида, тази зелена стена се отличава и с най-голямо биологично разнообразните измежду всички живи стени в Северна Америка.

zelena stena

fsdfsdf

zelena stena

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: