pixel

Най-скъпо продаденият апартамент у нас през 2012 г. струвал 1 млн. евро

лукс имоти

Източник: 24chasa.bg

Ръст от 17% е бил регистриран на пазара на луксозни имоти през 2012 година, става ясно от годишния доклад на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Най-скъпата сделка, сключена през 2012 година, е за къща, разположена в полите на „Витоша“, като общата й стойност е била над 1 000 000 евро. Най-високата цена за апартамент през миналата година отново е била за над 1 000 000 евро, като луксозното жилище се намира в южната част на столицата.

Според доклада през миналата година са сключени пет сделки за над 1 млн. евро при едва две такива за 2011 година. Според данните на компанията цените бележат стабилизиране, а броят на сключените сделки расте активно през второто полугодие, при това със скъсяване на срока за реализация на продажбата.

От компанията за луксозни имоти допълват, че сред най-търсените луксозни имоти са били аристократични жилища в стари централни столични сгради, на които е необходим основен ремонт. „Следващото най-разпространено търсене бе за модерни къщи, основно в Бояна, с двор, не по-малък от 1 декар. По-младите ни купувачи пък се интересуваха от пентхаус-апартаменти с панорамна гледка“, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

По данни на компанията през миналата година броят на сключените сделки с луксозни имоти представлява около 1/4 от обявените през годината за продажба, тоест наличните в момента имоти могат да бъдат усвоени от пазара за около 4 години, ако няма съществена промяна в пазарните условия.

Оживлението на пазара се дължи на повишеното търсене от страна на потенциалните купувачи – най-често предприемачи или мениджъри в големи международни корпорации.

В момента луксозните имоти в страната са по-достъпни за потенциалните купувачи със стабилни доходи и натрупани спестявания. Имотите поевтиняха с 30-40% в периода 2008 – 2011 година, а цените на престижните жилища в столицата София са сред най-ниските в Централна и Източна Европа.

Възвращаемостта от инвестиция в луксозен имот е около 6% годишно, като надхвърля лихвата по банковите влогове и е сред най-високите в Европа през 2012 г. Новият данък върху лихвите по депозитите допълнително ще намали реалната доходност от банков влог през 2013 година, което ще направи покупката на жилище още по-привлекателна, смятат от компанията.

Наемите на луксозни жилища пък варират между 5 и 7 евро на кв.м, като достигат и до 12 евро за най-качествените имоти. За апартамент средният наем бележи лек ръст и е около 6.5 евро към момента при 6 за 2011 г., а нивата за къщи остават стабилни – около 5 евро на кв.м.

Прогнозата на компанията за тази година е за допълнително активизиране на сделките в луксозния сегмент. Сроковете за реализиране на продажба ще продължат да се скъсяват, а ликвидността на луксозните имоти ще се подобрява. Цените на луксозните имоти вероятно ще отчетат лек ръст през 2013 година, а реализираните продажби ще се увеличат спрямо текущите нива.

Цената на повечето луксозни апартаменти започва от 250 000 евро, докато къща в най-високия сегмент струва поне 700 000 евро. Цените на луксозните жилища обикновено са в диапазона 1500-1650 евро на кв.м., но в някои случаи достигат и 2500 евро на кв.м.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: