pixel

Варо-циментовите машинни мазилки – здрави стени и здравословен живот

baumit

Мазилката е строителен материал, който съпътства човечеството от хилядолетия. В съвременното строителство, обаче, се случва този материал да бъде подценяван, като се забравя неговото изключително значение за регулиране на климата и влажността в помещенията. Тъй като много от сградите вече са много плътно изолирани, от това страда вътрешният климат. Тогава на помощ идва мазилката като естествен регулатор.

Вътрешните мазилки правят от жилището истински дом. Бихме могли да изтъкнем три техни предимства. Първо: мазилката, освен че защитава стената й придава и допълнителна стабилност – и то за поколения напред. Второ: мазилката има маса, а масата изолира шума. Това повишава качеството на живот и всеки може да се наслади на собствения дом, без да го интересува какво става в съседното помещение. А третото предимство може да се формулира така: истинските стени не се сърдят на климата, а си създават климат. Мазилката се грижи за приятна и здравословна жизнена среда. Тя поема влагата от помещението и впоследствие,  ако намалее влажността на въздуха, я отдава малко по малко.

Учени от Техническия университет в Грац са осъществили своеобразно пътешествие през вековете, като са изследвали 120 проби на мазилки, взети от исторически сгради в Австрия. Сградите са с различна възраст  – като се започне от римско време, през средновековието и се завърши с такива, строени през 20. век. Изследването на структурата и геохимическия състав на мазилките показва, че използваните рецептури са варирали през съответните епохи, но мазилката и до днес е запазила своето главно предназначение – основен регулатор на климата в помещенията.

Варо-циментовите мазилки притежават най-добри свойства в това отношение, въпреки че варта, употребявана така често и днес, е един от най-древните строителни материали. Още римляните са използвали варта като съставна част от строителен продукт, наподобяващ съвременния бетон и останал в историята под името “Opus cementium”. Най-известната сграда от този период е Пантеона, който е построен преди повече от 2000 години.

През всички тези години гасената вар е доказала своите качества като основна съставна част при мазилки и зидарски разтвори. След създаването на цимента в края на XIX век, за подобряване на якостта, към варовите мазилки започва да се добавя цимент. В края на 60-те години в Европа излизат на пазара първите варо-циментови мазилки, предназначени за полагане с машини. Така започва краят на приготвянето на вароциментови разтвори на място и полагането им на ръка. Пред строителните предприемачи се отварят нови възможности за по-качествено и бързо строителство.

Съвременните варо-циментови  машинни мазилки са фабрично произведени сухи смеси, доставени в торби или силози, към които трябва единствено да се добави определено количество вода. Те са подходящи както за вътрешно, така и за външно приложение.

По принцип вътрешната мазилка се изпълнява преди външната и преди пода. Ако външната мазилка или фасадната топлоизолация се изпълни преди вътрешната мазилка и преди пода, това може да доведе до повреди на вътрешната мазилка и шпакловка, вследствие на затруднено съхнене.

Поради минералния си състав варо-циментовите машинни мазилки на Баумит са особено подходящи за вътрешно приложение и предлагат съвременни, модерни архитектурни решения. Повърхността на мазилките не се нуждае от допълнителна подготовка и е готова за полагане на всички вътрешни крайни покрития (бои, тапети, керамични покрития и т.н). Поради това, те намират приложение и  във влажни помещения, както в жилищното, така и в промишленото строителство. Варо-циментовите машинни мазилки на Баумит са особено подходящи за ново строителство, тъй като дават възможност за безпрепятствено отделяне на излишната строителна влага. Хигиенични, антиалергични и антисептични –  те притежават отлична здравина.

Баумит е разработил няколко вида варо-циментови машинни мазилки. Мазилката за вътрешно приложение Баумит MPI 25 е произведена във фина зърнометрия (0.6 мм) и пердашена структура и е подходяща както за машинно, така и за ръчно полагане.

baumit

Баумит MPI 25 позволява след пердашене, без да се шпаклова,  върху приятно грапавата й повърхност да получите съвременни интересни цветови решения, като директно положите Баумит Вътрешна дисперсна боя Дивина, боя Баумит ГранопорКолор или Баумит СиликонКолор. Особено при ново строителство се препоръчва повърхността да не се шпаклова, за да може остатъчната строителна влага да излиза безпрепятствено. Ако въпреки това клиентът държи да има съвсем гладка повърхност на помощ идва Баумит ФиноКлима – варова шпакловка.

baumit

Продуктовата гама варо-циментови машинни мазилки се допълва от Баумит MPA 35, която е със зърнометрия 1 мм, прилага се както вътре, така и върху фасадата, има отлична паропропускливост и добавки, възпрепястващи проникването на вода.

baumit

Баумит Примо 2 е с максимална едрина на зърното 2 мм и е здрава хастарна машинна мазилка, особено подходяща за полагане върху неравни зидарии на по-големи дебелини.

baumit

Приложението й е предимно в сутерени, гаражи и мокри помещения, както и за измазване на огради на къщи. Върху всички варо-циментови машинни мазилки на Баумит могат да се положат като завършващ слой всички Баумит пастообразни мазилки и бои.

baumit

Ако не разполагате с машина за мазилки, Баумит Ви предлага ръчни хастарни мазилки, като Баумит Ману 4 – едра хастарна мазилка за вътрешно и външно приложение или Баумит ДуоКласик, съчетаваща две функции в едно – зидане и мазане.

baumit

Баумит ДуоКласик е перфектният помощник на майстора в ремонтните работи.

Повече информация можете да получите от  продуктови мениджъри на Баумит на тел. 02 9266 911 или на тяхната интернет-страница .

Баумит България

Baumit предлага всичко за фасадата - топлоизолационни системи, мазилки, бои. Топлоизолационните системи “Баумит” са икономически изгодни, трайни във времето и намаляват разходите за отопление до 50%.

Прочетете също: