В Пловдив вдигат паркинг на 4 етажа

паркинг

Източник: marica.bg

Паркинг на четири етажа за 370 автомобила ще се строи от северната страна на Съдебната палата. Първият по рода си гараж в Пловдив ще се финансира по програма “Джесика”. Готовността за отпускане на кредит в размер на 3,5 млн. лева е изразена в мандатното писмо до кмета Иван Тотев, получено в петък.

За необходимостта от многоетажни паркинги се говори от 20 години и се радвам, че само за една година и три месеца осигурихме финансирането за този изключително важен обект, коментира Тотев.

В общината вече е подготвен бизнес план, без който “Джесика” не дава пари.  Надявам се, че до края на април, след като проведем обществено обсъждане и се вземе решение в Общинския съвет, ще подпишем договор, а през лятото, в края на юли, ще започнем да строим, пресметна кметът. Според предварителните разчети подобна конструкция се изгражда бързо – от 4 до 6 месеца, което означава, че догодина ще бъде готова за ползване, прогнозира зам.-кметът Розалин Петков.

Паркингът ще поеме колите, които в момента задръстват малките улици около Съдебната палата, “Райко Даскалов” и в “Капана”. Съдиите, живеещите и работещите в съседство, ще получат преференциално право на абонамент. Таксите за един час престой ще са като в Синята зона – един лев на час с талон и 1,20 лева с SMS.  Тарифата за абонаментите ще се утвърди с наредба на Общинския съвет. Паркингът ще има и зарядна станция за екомобили, два асансьора за граждани и рампа, за да могат колите да се качват на самоход. Фасадата ще е от бръшлян и други вечнозелени растения. Паркингът ще е изгоден за хората, категоричен е кметът.

“Джесика” предоставя кредити  при лихва около 5,5 процента, но без такси за обслужване и с период за погасяване до 20 години. Инвестицията бързо се връща. Дори при 40 процента запълняемост за осем часа излизаме на печалба, даде пример Розалин Петков.

Гаражът няма да се предоставя за стопанисване на частна фирма и ще си остане общински, защото  паркирането и сега носи добри приходи в бюджета. Тази година се очаква в градската хазна да влязат 2,5 млн. лева от Синята зона и общинските паркинги.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: