pixel

Търсят инвеститор за Музей на розата

рози

Източник: actualno.com

Проектът за нов музей на розата в Казанлък вече е готов, похвалиха се общината. Той е разработен от екипа на главния архитект Ивелин Недялков, който е ползвал експертната помощ и на своите колеги от побратимения френски град Грас. Там имали подобен музей на етерично-маслените култури, предаде Стандарт нюз.

Новата сградата на казанлъшия музей е във формата на ротонда, с разгъната застроена площ от 1152 кв. м, и ще бъде на няколко етажа. Кръглият дворец на казанлъшката роза ще бъде с четири входа – от четирите посоки на света, по които се разнася славата й. На централно място в експозицията на музея се предвижда да бъде изложена автентична инсталация за производство на розово масло. Сградата ще разполага с няколко зали за различни форуми –  конференции, семинари, беседи и др. На партера ще бъдат разположени информационни гишета и павилиони за туристите. Ще бъде обособена и специална стая за аромати и дегустации на продукти от рози и розово масло.

Проектът предвижда и жива галерия от рози – във вътрешния двор ще бъдат засети и оформени миниградини с най-различни сортове.

Финансовите измерения на проекта още се уточняват, но няма да бъдат по-малко от няколко милиона лева. Общината вече е в трескаво търсене на инвеститори за новия музей на розата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: