В Крим ще строят развлекателен парк за руската история за 4 млрд. рубли

krim

Развлекателен парк, посветен на руската история, ще бъде изграден в Крим, съобщи ИТАР-ТАСС. Планираните инвестиции са в размер на 4 млрд. рубли (около 162 млн. лв.).

Споразумение за намерение подписаха в Ялта създателят на френския исторически парк Puy du Fou Филип дьо Вийер, основателят на благотворителен фонд Константин Малофеев и кримският премиер Сергей Аксьонов.

„Това доказва, че стартирането на бизнес днес в Крим е безопасно”, отбеляза Аксьонов на среща с журналисти. „Ние еднозначно заставаме зад това да създадем всички условия, така че бизнесът, в това число европейският, да се чувства комфортно тук“.

Предвижда се развлекателният парк да бъде разположен върху площ от 60 хектара. Местните власти ще окажат съдействие в избора на строителен терен и включването на парка към инфраструктурата.

За проектирането и строителството ще бъдат привлечени средства само на частни инвеститори. По план строителството трябва да приключи през 2019 г.

Концепцията на парка предвижда да бъде пресъздадена атмосферата на различни исторически периоди от историята на руската държава.

Същевременно с историческия си дух, паркът ще разчита и на съвременни технологии – ще включва мултимедийни изпълнения, 3D инсталации и други.

„Не става въпрос за това да създадем френски парк в Русия. Искаме да направим руски парк в Крим и за Крим”, коментира пред журналисти Филип дьо Вийер.

Идеята за създаване на исторически парк на Кримския полустров се поддържа и от руския министър на културата Владимир Медински, който също присъства при подписването на споразумението. „Това не е обикновен развлекателен парк, това е образователен парк, просветителски. Именно затова той е интересен на Министерството на културата”,  подчерта той.

Културно-развлекателният комплекс Puy du Fou е посветен на френската история и е един от четирите най-големи тематични парка във Франция. Ежегодно го посещават около 1,8 милиона души.

На 21 юли компанията PuyduFou International SAS и Константин Малофеев обявиха, че са подписали споразумение за създаването на първия в Русия исторически парк. Той ще бъде построен в Московска област на площ от 300 хектара. Общият обем на частните инвестиции в този проект е около 18 млрд. рубли.

Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: