pixel

В Германия строят супермагистрали за ток

свръхпроводими кабели

Новите свръхпроводими кабелни инсталации, които се изграждат в момента в Германия, с право могат да се нарекат магистрали. В центъра на обществения интерес сега е проектът AmpaCity за особено ефективно и спестяващо  пренасяне на ток в градове. Компанията RWE строи подобно съоръжение на разстояние един километър между две трансформаторни станции в Есен. То ще бъде пуснато до края на годината в експлоатация за по-обстойни изпитания. Това ще бъде най-дългият в света проводник от този тип.

AmpaCity е проект на бъдещето. За да успее енергийната промяна и особено да може непрестанно растящият дял на възобновяемите енергии сигурно да бъде интегриран и разпределян в мрежата, са нужни на всички нива иновативни и действащи технологии. Освен това свръхпроводниците обещават и увеличение на енергийната ефективност за индустриални нужди. Затова Федералното министерство на икономиката и технологиите насърчава съответните изследователски и демонстративни проекти като проекта AmpaCity, който може да е показателен за бъдещето на електроснабдяването в гъсто населени райони.

В рамките на определена температура свръхпроводимите кабели нямат никакво електрическо съпротивление и така се отличават с незначителни загуби. В AmpaCity участват и производителят на кабели Nexans и Институтът за технологии в Карлсруе. За проекта са предвидени общо 13,5 млн. евро, от които 5,9 милиона ще поеме Федералното министерство на икономиката и технологиите.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: