pixel

Старинен замък се захранва с водноелектрическа енергия

zamuk

Водноелектрическата енергия отново ще захранва едно старо, викторианско имение във Верликобритания, което е известно с факта, че първо е използвало водноелектрическа система за осветлението си преди почти 140 години.

Замъкът Крейгсайд в в Нортъмбърланд е първата къща в света, осветена от водноелектрическа енергия. Това станало, след като тогавашният собственик лорд Армстронг решил да използва вода от местните езера, за да добива енергия за своите дъгови лампи през 1878 г. Две години по-късно турбината осигурявала електричество вече и за осветяване на библиотеката – с помощта на електрически крушки с нажежаема жичка от Джоузеф Суон. С това къщата станала пионер на своето време.

Използването на системата обаче било преустановено през първата половина на 20 век, а през 1945 г. Крейгсайд се присъединява към централната електрическа мрежа.

Днес една модерна водна турбина от т. нар. Архимедов тип е готова отново да генерира електричество за замъка.Тя ще върне на Крейгсайд бившата му слава. Турбината ще генерира достатъчно мощност, за да светнат всички негови 350 LED крушки – еквивалентни на около 10 на сто от годишното потребление на електричество в къщата, оценявано на 372 000 кВтч.

Водата от езерото Тъмбълтън, най-ниското от пет езера в имението Грейгсайд, ще захранва турбината и ще се излива в канала по-долу. Докато като водата преминава през спиралата на турбината, тя я кара да се завърти, като по този начин генерира енергия от падащата вода. Системата е конструирана така, че да може рибата да се движи невредима във водата.

Винтът е монтиран като част от по-мащабна програма на „National Trust“, като цели да намали наполовина използване на изкопаеми горива и да генерира 50 на сто от енергия от възобновяеми източници до 2020 г., Това би трябвало да спестява по около 4 милиона лири годишно, които от своя страна могат да се оползотворят чрез реставрационни и консервационни дейности.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: