pixel

Плевненлиев: Консолидацията на ВиК дружествата няма да оскъпи водата

президент

Източник: vestnikstroitel.bg

Няма доказателства, че цената на водата за потребителите ще се увеличи при окрупняване на ВиК дружествата, но има категорични доказателства, че ако не ги окрупним, ще останем без вода, а ЕС е готов да финансира с над 2.4 млрд. евро бъдещата оперативна програма за водния сектор в България. Това коментира пред журналисти във Варна президентът Росен Плевнелиев по повод текстове, предложени в новия Закон за водите.

Над 65% от водата в момента се пилее по преносната мрежа, припомни президентът. Според него, ако няма жизнеспособни и достатъчно големи дружества с достатъчно на брой клиенти, страната ни няма да може да се възползва от финансиране по европейските програми и от частни инвестиции под формата на публично-частни партньорства.

„Моята битка е за създаване на предпоставки за инвестиции както по линия на държавата, така и по линия на публично-частни партньорства и европейските програми”, поясни позицията си държавният глава. „Следя внимателно тази реформа и се надявам, че консолидацията ще се случи”, каза още президентът.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: