pixel

Уволнение, законови промени и поредна анкетна комисия в скандала „Дюнигейт

дюни

Източник: btvnews.bg
 

Уволнение, законови промени и поредната анкетна парламентарна комисия. Това са мерките, които взимат управляващите след случая с продажбата на държавна земя край Несебър.

С поста си се разделя Бисер Дачев – шеф на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Той ще бъде уволнен, въпреки че ведомството му няма отношение към спорния парцел от 29 декара, който през 2007 година е изваден от Държавния горски фонд. Дачев е директор от 2009-а.

Пусни видео
Бързата крайна мярка с отстраняването на кадър, който няма пряко отношение по случая, породи съмнения, че е взета, за да задоволи обществените очаквания. Земеделският министър Мирослав Найденов обаче обясни, че решението не е еднолично, а е съгласувано с премиера Бойко Борисов:

„Обсъдили сме дейността на Изпълнителна агенция по горите. Аз се съобразявам с неговото настояване и затова го освобождавам”.

Парцелът, който разбуни духовете, е продаден от земеделското министерство на цена от около един милион лева, според собствените им сметки, защото включват в тях и платените такси. Дори така, стойността му е много под пазарната, защото квадратен метър в тази местност струва около 100 евро.

Имотът е продаден без търг заради предвидената възможност в новия Закон за горите, процедури, започнати по стария закон, да бъдат приключвани по него, а именно – директни сделки с лицето, което иска съответната земя. Найденов твърди, че това ще бъде спряно.

Директорът на Районната инспекция по околната среда и водите в Бургас, който дава ход на процедурата по строителството в имота край Несебър, като декларира, че там няма дюни, засега само ще дава обяснения.

„За да не го възстанови съдът след това, знаете, колко е благосклонен съдът към уволнените работници, искаме да си изпипаме всичко така, че да е законосъобразно”, обясни екимнистърът Нона Караджова. Според нея изготвянето на карти на защитените зони в цялата страна е пред приключване.

Министерството на регионалното развитие пък ще инициира забрана за строителство върху дюни, въпреки че и сега има такава.

Ще бъде създадена и поредната парламентарна анкетна комисия, която да разследва случаи като този в Несебър. В заседанията ще участват и представители на неправителствените организации.

Премиерът вижда това разследване така: „Прокурор, разваляне; прокурор, разваляне! Ще видите колко природа ще се спаси“. Цитатът е от днешното заседание в Министерския съвет. Той е категоричен и че директорът на РИОСВ-Бургас ще бъде уволнен.

Освен това Националната агенция за приходите също ще проверява сделката за продажба на популярните вече 29 декара край Несебър.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: