pixel

Сменят строител на АМ „Струма“

struma

Гръцката фирма „Актор“, която изгражда участъка от магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата, може да бъде отстранена от обекта.

Даден е последен срок, до който фирмата трябва да покаже мобилизация и да свърши обекта – 15 октомври т.г. Това е резултатът от двуседмични преговори с компанията, съобщи за „Труд“ председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

Последните проверки на място показаха, че фирмата почти не работи по участъка, тъй като има претенции за допълнителни плащания за около 35 млн. лв., за участък, чиято цена по оферта е 56 млн. лв. В края на август компанията бе заплашена от транспортния министър Николина Ангелкова и от ръководството на АПИ с разваляне на договора, ако не навакса графика.

„Докато преговаряхме, те показаха все пак някаква мобилизация, но с твърде малки темпове“, каза Лазаров.

Така става почти невъзможно обектът да приключи до 15 октомври. След тази дата АПИ ще обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да приключи отсечката.

Според правилата на договора „Актор“ ще получи заплащане само за обема работа, която е извършиа до 15 октомври. Фирмата вече е усвоила 27 млн. лв., като е свършила около 55% от работата. Основните й претенции са за компенсиране на несъществуващи в проекта инженерни мрежи, които се е наложило да премести.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: