pixel

София – Калотина се строи от догодина

sofia-kalotina

Проектът за магистралата София – Калотина ще бъде променен и по трасето ще се изгради скоростен път, като строителството ще започне с пари от бюджета. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова по БНТ вчера.

По време на пътуването до Китай Павлова и премиерът са обсъдили този пътен участък, за който се оказало, че няма никакъв интерес от китайски фирми, разказа Павлова.

„Сега ми е възложено да видим още веднъж проекта, защото първите 30 километра от него са 4-лентов път и той може да бъде само рехабилитиран. Ще направим проучвания, за да можем да изготвим парцеларен план и отчуждения през 2016 година. И да започнем – ако трябва и с бюджетни средства“, каза Павлова.

Проект за магистрала от София до границата със Сърбия има от няколко години, като първоначално също се предвиждаше скоростен път. Правилата обаче изискват при скоростни пътища на всеки 1 километър да има разширения и паркинги и на практика стойността на съоръжението излизаше почти същата. През 2012 г. се стигна до обявяване на обществена поръчка за изграждане на половината от магистралата. През 2013 г. обаче тя бе спряна от правителството на Пламен Орешарски с мотива, че парите, определени за това по оперативна програма „Транспорт“, са привършили и проектът ще се финансира по бъдещия тогава план „Свързана Европа“. Само че когато планът стана готов, в него липсваше отсечката от София до Калотина.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: