pixel

1200 незаконни строежа са съборени през 2012 г.

незаконни строежа

Източник: monitor.bg

През миналата година ефективно са били премахнати около 1200 незаконни строежа, намиращи се в прилежащите територии на морския бряг, в прилежащите територии на язовирите „Искър“ и „Ивайловград“, в земеделски земи и горски територии, както и в населени места в цялата страна. Това сочи информация на Дирекция „Национален строителен контрол” (ДНСК).

Според началника на дирекцията инж. Милка Гечева, премахнатите са повече от планираното. „Само през декември са принудително са махнати над 70 обекта, сред които въздушни кабелни мрежи в градовете Перник, Радомир, Варна, Хасково, Велико Търново, Свищов, Силистра, Горна Оряховица; масивни жилищни сгради в София и селата Рударци и Селиминово, множество надстройки и пристройки към жилищни сгради в други 6 селища на страната”, уточни тя.

За принудителното премахване на незаконните строежи през 2012 г. ДНСК е изхарчила над 528 хил. лв. „Тези разходи ще се съберат от нарушителите по съдебен ред”, припомни Гечева. „За хазната остават разходите, когато извършителят на незаконния строеж е неизвестен. Приходите от дейността на ДНСК за първите единадесет месеца на годината са 7 159 000 лв., което също е над планираното за 2012 г.”, поясни шефката на строителния контрол.

„Само за първите 11 месеца на миналата година от ДНСК са издадени 1744 заповеди за премахване на незаконни строежи”, каза още инж. Гечева. „От тях 433 са влезли в сила, и съответно същите са вписани в публичния регистър на незаконните строежи с влезли в сила заповеди. 165 от въпросните обекти вече ги няма”, допълни тя.

По думите и София остава с най-голяма концентрация на незаконни обекти в страната. В столицата през 2012 г. са издадени над 525 заповеди за премахване, като над 232 вече са изпълнени.

Данните на ДНСК сочат още, че на второ място е Бургаска област. В този район на страната, привлекателен за строителство особено по крайбрежието, са установени 477 нелегални градежа, като почти 300 вече са премахнати. Другата голяма област по Черноморието ни – Варненска, е трета с над 343 заповеди за ликвидация на незаконни строежи, като близо 300 от нелегалните обекти вече са премахнати.

„През миналата година по разпореждане на Софийска градска прокуратура (СГП) са проверени над 580 базови станции осъществяващи електронни съобщения, чрез мобилна наземна мрежа (GSM и UMTS), разположени на територията на столицата”, каза още инж. Гечева. По думите є са съставени над 580 констативни акта на невъведените в експлоатация съоръжения, като до момента има над 490 заповеди за забрана ползване. Издадени са и над 500 наказателни постановления за санкции на нарушителите. Наложените глоби на дружествата, осъществяващи електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа (GSM и UMTS) в София, са на обща стойност над 580 000 лв.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: