pixel

Цените на апартаментите замръзват до юни

имот

Източник: novinar.bg

Цените на апартаментите у нас замръзват до юни. Съществени промени на пазара на недвижими имоти у нас не се очакват и поне през първото шестмесечие на 2013 година той ще е стабилен.

Пазарът ще остане разумен, предвидим и логичен, съобщи за „Новинар” заместник-председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев. Вероятно ще има райони в големите градове като София, Пловдив и Варна, в които ще се извършат повече сделки. Възможно е на места цените леко да се покачат, но това ще бъдат единични случаи, категоричен е Ганев.

Експертът уточни, че най-много се пласират жилищните имоти у нас. По думите му много хора са отлагали покупката на апартамент, защото са виждали, че цените падат, но вече осъзнават, че няма какво повече да чакат. Поевтиняването през последните няколко години е с около 5 на сто. Ганев каза още, че се увеличават възможностите на българина да купува. Въпреки това много от новопостроените жилища не са подходящи, тъй като са тесни и некачествени.

Стабилно ще остане положението и в сектора на офис площите у нас. Процентът на незапълнените бизнес терени намалява, уточни Ганев. Причина за това е, че много фирми се изместват от централните части към перифериите, обясни експертът. Той допълни, че там цените са разумни и квадратът излиза около 10 евро.

Ваканционните имоти у нас пък са запазена марка на руснаците, въпреки, че чуждите вложения остават на нивата от предходните години. През 2012 година големите инвеститори у нас са реализирали имотни сделки за около 100 млн. евро, обясни Ганев. Вложенията са направени главно от чуждестранни фондове. Нови играчи обаче няма, уточни Ганев. Като цяло в бранша се надяваме 2013 година да е по-добра от предходната, изтъкна той.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: