pixel

Училище в Африка построено от тухли от кал

Мали

Източник: greentech.bg

Холандските архитекти Жуп и Джуриан ван Стайт наскоро се включиха в проект за изграждане на училище в отдалечения район Догон в Мали. Ресурсите за строежа били много оскъдни, затова строителите и дизайнерите решили да изградят школото от евтин и достъпен материал: земни блокове. По този начин не само построили училище, но и местните жители се понаучили за техниката на строеж със земни блокове.

Земните блокове всъщност не са нищо друго освен тухли, направени от кал. Този подход позволява на училището да се интегрира визуално в околната природна картина.

училище

Новото училище замества старото, което се е намирало на същото място, и се посещава от деца от три села в района. Изработено изцяло от блокове от земя, покрити със слой от водоустойчив цимент, стаите са проектирани така, че да ускорят естествения въздушен поток и така да се създаде естествена вентилация. Това помага да остане хладно вътре, докато външните температури могат да достигат над 45 градуса.

Сградата е построена с помощта на местните селяни в стила на традиционната местна архитектура в Догон. Използването на дърво за еко-постройлата е било отхвърлено, тъй като дървесината не е особено изобилна в този регион, а и термитите  вероятно бързо биха я унищожили.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: