pixel

Турция търси арабски инвеститори

Истанбул

Източник: vestnikstroitel.bg

Турция ще представи пред арабски инвеститори апетитен, незастроен терен в Истанбул, върху който предстои да бъде реализиран най-големият строителен проект в историята на страната, който ще струва близо 3 млрд. долара, съобщи investor.bg, позовавайки се на информации на FT.

Строителната компания Agaoglu, която отговаря за проекта, планира да построи около 5 хил. апартамента и прилежащата инфраструктура в района, като се надява да успее да привлече нужните й средства от арабски инвеститори.

Ръководството на компанията съобщава, че вече е осигурило около 400 млн. долара от арабски инвеститори, които са купили 25 апартамента „на зелено“. Очаква се към бъдещата строителна площадка да потекат още пари от Персийския залив.

Въпреки че на мястото все още не се извършват строителни дейности, планираният срок за завършването на проекта е края на 2016 г.

От компанията коментират, че инвеститорите от арабските държави разполагат с достатъчно средства, които не искат да влагат в Европа заради дълговата криза. За сметка на това Турция им предлага изгодни възможности, още повече, че е по-близка и до тяхната култура.

Този строителен проект обаче не е единственият, който привлича интереса на арабските емирства. Представители на дубайската инвестиционна банка Arqaam Capital вече са направили проучване на пазара на имоти в Турция, както и на възможностите за инвестиции извън сектора на имотите.

Страната е голям вносител на енергия, което я превръща автоматично в привлекателна дестинация за бизнеса от района на Персийския залив.

Не липсват обаче и скептици за взаимоотношенията между Турция и арабските инвеститори, тъй като все още са малко тези, които реално са направили някаква инвестиция.

За някои от инвестиционните фондове от Арабския полуостров навлизането на пазарите в страните от Северна Африка е много по-лесно, отколкото стъпването в Истанбул.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: