pixel

Трябват инвестиции от 11.7 млрд. евро във ВиК сектора

vei

„Нуждите на ВиК сектора са много големи – за инвестиции в размер на 11.7 млрд. евро в следващите 10 години, за да достигнем добро ниво във ВиК сектора“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова при откриването на националната конференция „Предизвикателства при изпълнението на обекти по ОПОС и ПРСР”, съобщи „Фокус”.

Павлова обясни, че възможностите и перспективите, с които разполагаме са малко над милиард евро по ОПОС и около 100 млн. лева по ПРСР.

„Реформа в България стана мръсна дума”, посочи тя, но добави, че на днешната конференция могат да намерят правилния изход към това реформата на водния сектор да се свързва с нещо положително.

Павлова подчерта, че състоянието на водния сектор не е добро – средните загуби на вода са 60%, което се дължи на остаряла мрежа и липса на инвестиции. Загубите на вода варират между 28 и 82%, което Павлова обясни, че е изключително голям процент, съобщава 24chasa.bg.

„Надяваме се в края на януари да бъдат отблокирани средствата по ОП „Регионално развитие”. Вече сме отправили покана към екипа на ЕК одитори да направят проверка дали сме изпълнили всички необходими условия средствата да бъдат отблокирани“, добави министърът регионалното развитие и благоустройство. Павлова уточни, че от наша страна до края на ноември ще бъдат изпълнени всички изисквания, които са необходими – препроверка, анализ на грешките, промяна в системата и налагане на плоска финансова корекция.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: