pixel

Трети дубъл за Централна гара

централана гара

След опита за модернизиране на пространството около Централна гара с два ремонта през 2002 и 2006 г. на стойност 20 млн. лв., днес беше поставено началото на реконструкцията на самата сграда. Това става след като бяха подписани договорите за строителство и строителен надзор по проект „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара „София”. „До две години Централна гара „София” ще стане модерна европейска сграда, със съвременен вид и архитектура”, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на подписването.

Централната гара в столицата се явява ключова в европейската железопътна мрежа. През нея минават три общоевропейски транспортни коридори – ІV-ти, VІІІ-ми и Х-ти. „Строителните дейности няма да възпрепятстват ежедневния пътникопоток, движението на влаковете няма да бъде спирано, като графикът на работа ще бъде съобразен с влаковото разписание“, каза още министър Папазов.

След ремонта, Централна гара София ще бъде напълно архитектурно обновена, отговаряща на изискванията за енергийна ефективност, с много по-добри комуникационни връзки, до всички нива на гаровия комплекс ще има осигурен достъп за лица с намалена подвижност.

Проектът се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г., а срокът за изпълнението му е края на 2015 г.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: