pixel

Световният ветроенергиен капацитет ще надмине 300 гигавата

зелена енергия

Източник: greentech.bg

До края на тази година светът ще има достатъчно вятърни турбини за генериране на повече от 300 гигавата мощност – равностойността на 114 атомни електроцентрали.

Докато Бразилия, Китай, Мексико и Южна Африка добавят още и още нови турбини, цифрата представлява скромен ръст в сравнение с предходната година, когато общият капацитет бе малко над 280 гигавата.

„Глобалната инсталирана вятърна мощност ще надхвърли 300 гигавата тази година“, каза Петер Сеннекапм, пресаташе на Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA). Той се позова на данните, събрани от EWEA и Глобалния ветроенергиен съвет.

Европа, която е водеща в света откъм вятърна енергия, все още „държи“ около една трета от целия капацитет – повече от 100 гигавата. Нейният растеж обаче е в застой заради несигурност поради финансовата криза, водеща до резки промени в субсидийните режими. В този ред на мисли наскоро Европейската комисия обяви, че подкрепя идеята за хармонизиране на субсидиите в рамките на Европейския съюз и заяви, че ще публикува насоки преди лятната си ваканция през август.

Все пак обаче властите в ЕС не могат да диктуват на държавите-членки коя какви енергийни източници да използва и как да се финансират.

Междувременно тежката промишленост е нападателно настроена към въпроса за субсидиите за ВЕИ, твърдейки, че те утежняват разходите и вредят на конкурентоспособността, особено когато САЩ се добива евтин шистов газ.

Представителите на ВЕИ индустрията настояват, че работят за производството на енергия, която може да се конкурира с традиционните енергийни източници. Те казват, че са постигнали напредък при наземните вятърни и при соларните системи, но при огромния мащаб на офшорните ветроенергийни системи – една „технология, която все още е в зародиш“ – субсидиите са от съществено значение. Така ще е най-вероятно до края на десетилетието.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: