pixel

Красива фасада на сграда в Рим пречиства въздуха

Благодарение на използваните специални бои, които поглъщат смога, творбата ще пречиства въздуха на града с еквивалента на тридесет дървета.

В Рим наскоро беше открита най-голямата зелена фасада в Европа. Тя се нарича „Hunting Pollution“, заема 1000 квадратни метра и представлява висока пет етажа чапла, която лови плячката си в замърсено море. Проектирана е от миланският художник Federico Massa, известен още като „Iena Cruz“, който от години е ангажиран с теми, касаещи замърсяването на околната среда, глобалното затопляне и застрашените видове. Произведението носи силна символика: животното всъщност не само лови плячката си, но и улавя замърсяването на едно от най-натоварените кръстовища в италианската столица благодарение на използваните  еко-бои.

Технологията на тези бои използва енергията на светлината и действа по начин, много близък до този на хлорофилната фотосинтеза в растенията, генерирайки реакция, чрез която замърсителите се улавят и унищожават. Така дванадесет квадратни метра площ, обработена с боите Airlite, могат да абсорбират вредните вещества, произведени от една кола в един ден.

По този начин Рим се превръща в столица на регенеративното улично изкуство, като се стреми да поеме водеща роля сред европейските столици за намаляване на азотните оксиди, най-отровните газове, изпускани от градския трафик. Остава въпросът защо пречистващите въздуха бои се използват само за художествени проекти, а не за цялостно боядисване на сградите.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: