pixel

Ню Йорк има план за $20 млрд. за адаптиране към изменението на климата

Ню Йорк

Източник: greentech.bg

Прословутият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви план на стойност 20 милиарда долара за подготовка на града за покачването на морското равнище и по-горещите лета, очаквани в резултат на изменението на климата през следващите десетилетия.

Амбициозното предложение може да се превърне в еталон за други градове, борещи се с изменението на климата. Част от плана предвижда изменение на долния бряг на Манхатън и евентуално добавяне на комплекс „морска гара“ на източния му бряг.

Планът е изложен в над 400 страници. Включва над 250 конкретни мерки и препоръки, вариращи от нови диги и бариери до обновяване на електроенергийната и телекомуникационната инфраструктури.

Планът също така съдържа и прозаични идеи, като например изграждане на нови плажове и пясъчни дюни и използване на насаждения като естествени буфери срещу наводненията при бури.

Докато някои по-дребни разпоредби от плана вече са на ход, други, по-дългосрочни мерки ще изискват одобрение или действие от страна на държавата или федералното правителство.

Доклад, поръчан от градската управа и издаден едновременно с предложенията, сочи, че през следващите 40 години броят на знойните летни дни може да се удвои или дори утрои. В резултат на климатичните промени нивото на морето около Ню Йорк може да се вдигне с два или повече фута (60 см. или повече).

Планът също така предвижда и създаването на нови правила за това как ютилити компаниите трябва да реагират за възстановяване на електрозахранването след природно бедствие. Градът ще изработи план за осигуряване на гориво за случаите на прекъсване на доставките с цел и диверсификация на енергийните източници.

В допълнение към новите стени, дюни и приливни бариери планът предвижда разпределянето на 1,2 милиарда щатски долара под формата на заеми и безвъзмездни средства, с които да се помогне на собствениците на сгради ги направят по-устойчиви на наводнения. Предложени са и промени в строителния кодекс.

Някои елементи на плана могат да бъдат изпълнени още тази година. Други ще се реализират в продължение на няколко години – далеч отвъд тези 200 дни, през които кметът Блумберг ще остане на сегашната служба.

„Това е призив към следващата администрация и следващата администрация след това“, каза Крис Уорд, бивш изпълнителен директор на пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: