pixel

Софиянци не искат трета лента по канала

krugovo

Проектът за кръгово при националния стадион

Да няма трета лента по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и кръгово движение пред националния стадион, поискаха граждани на обществено обсъждане. Арх. Стефан Добрев, автор на проекта за зоната по булеварда, отрече твърденията им, че с добавянето на още 1 лента ще се увеличат колите.

„Не разширяваме пътните платна. Правим само ново разчертаване, тъй като сега лентите са много широки и отнемаме 90 см от тротоара. Булевардът е с 3 ленти до стадиона и после неестествено колите влизат във фуния. Предлагаме пространството да се използва по-функционално“, обясни арх. Добрев, цитиран от „24 часа“.

Пред националния стадион пък ще има 3-лентово кръгово движение с площад в средата. По него колите ще се движат с до 20 км.

За повдигането на нивото на Перловската река в зоната ще се използват 4 автоматични бента. В зелената ивица се оформя алея на спортната слава с тематични площади, посветени на най-популярните спортове у нас – футбол, шах, волейбол и др.

Проектът ще засегне само 22 дървета в лошо състояние, но ще бъдат засадени 251.

Според гражданите обаче новата лента и кръговото ще увеличат трафика.

„Само лаици могат да твърдят, че кръговото не е удачно. Това, че българите не могат да карат в кръгово, не е проблем на общината. Щастливи ли сте от задръстванията и вредните емисии по булеварда сега?“, попита Дияна Русинова, която се представи за транспортен специалист, участвала в разработката на генералния план на Доха.

Проектантите от А. Д. А., автори на визиите за зоните около „Граф Игнатиев“ и храма „Св. Ал. Невски“, предлагат колите да се движат с до 30 км в част от центъра.

Ограничението се налага, тъй като новата визия на улиците, като „Шишман“ например, е да се превърнат в споделено пространство между автомобили, велосипедисти и пешеходци, като тротоарите се изравнят с пътните платна.

Ограничение до 10 км в час се предлага и за трамваите по „Графа“. Мотрисите ще минават по един коловоз, с което пешеходната част на улицата ще се разшири с 4 м, съобщава dir.bg.

Нови настилки, улично обзавеждане, осветление, подвижни маси и столове за отдих, тоалетни и Wi-Fi зони са предвидени за зоните около „Графа“ и „Св. Александър Невски“. Зелените площи в зоната около „Графа“ се увеличават с 600 кв. м.

Проектът предвижда изместване на зеленчуковия пазар пред градинката при „Св. Седмочисленици“ на другия тротоар и оформянето му като временен.

Проектантите предлагат той да работи само в петък, а този за книги на пл. „Славейков“ – петък, събота и неделя.

Зоната около „Св. Ал. Невски“ се предвижда увеличение на зелените площи с 1,2 дка. Арх. Иво Пантелеев от А. Д. А. обясни, че 25 % от жълтите павета се нуждаят от подмяна, тъй като са изпочупени.

Според новата визия движението пред храма се забранява и площадът става пешеходен. На мястото на паркинга на НС до БАН се оформя триъгълен площад, на който ще има бронзов макет на центъра и от него ще тръгва златната линия, която ще води към забележителностите.

Предлага се изграждането на 3 подземни паркинга – 2 зад Паметника на Цар Освободител за парламента и един на ул. „Оборище“. Те ще са за 510 коли.

По-голямо участие на гражданите, велоалеи и повече детски площадки бяха сред исканията в залата.

Други изразиха недоволство от идеите за местене на фигурите на баща и син Славейкови, които се планира да бъдат поставени в средата на площада.

„Не може да местите паметник на Чапкънов и да махате фонтана. Проявявате агресия“, каза арх. Станислав Константинов, автор на проекта за сегашната визия на площада.

Чапкънов пък се пошегува, че водата ще докара много комари и може да плъзне малария.

„Не може един конкурс да решава комуникационни проблеми и визията на пейките. Това са арии от различни опери. Не може да останем на ниво плочки, павенца и калдъръми. А горе висят кабели, пълно е с билбордове и половината балкони са остъклени“, каза арх. Юри Славчев.

В понеделник ще има ново обсъждане на проектите в Съюза на архитектите. В края на март те ще бъдат разгледани от експертен съвет.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: