Строят второ рибарско пристанище в Бургас

рибарско пристанище

Рибарско пристанище в местността „Ченгене скеле“ иска да изгражда община Бургас, след като първото в кв. „Сарафово“ вече се строи.

Администрацията вече е стартирала процедура за изготвяне на устройствен план, а финансирането ще се търси с проект по програма „Рибарство“, предаде БГНЕС.

В обхвата на настоящото рибарско селище трябва да се обособят 240 места за лодки. В момента то се ползва от около 180 лицензирани рибари, които не спазват хигиенните условия при разтоварване на улова. От общината предвиждат да изградят нова инфраструктура на мястото на стар кей.

В ход са и процедурите, част от имотите в „Ченгене скеле“ да бъдат узаконени, каза бургаският депутат от „Коалиция за България Димчо Михалевски.

До края на годината се очаква да бъде изменен Законът за рибарството и аквакултурите и наредбите, които са свързани с него. Така трябва да дефинираме понятието „дребно – мащабен непромишлен риболов“, което поехме като ангажимент, подчерта Михалевски.

На базата на регистрацията на тези рибари, ще се състави регистър към ИАРА и така да решим техния устройствен проблем, добави депутатът.

„Принципът е прост. Който се занимава с поминък рибарство, има право на някакъв сграден фонд от нелуксозен тип в тези селища. Който обаче не се занимава – ще бъде премахната сградата му“, поясни Михалевски и допълни, че това се отнася за всички рибарски селища в страната.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: