Проект за трансформиране на летище Бранденбург в Берлин в болница за пациенти с Covid-19

Brandenburg 1
Базираното в Мюнхен архитектурно студио, Opposit Office, представи проект за превръщане на летище Бранденбург в Берлин, което е в процес на строеж от 2006 г., в болница за пациенти с коронавирус. Opposit Office обясни предложението си в отворено писмо до германския министър на здравеопазването Йенс Шпаан. Проектът за летище е много спорен за обществеността и пример за провал за реализиране на голям строителен проект в Германия.

Brandenburg 2

„Новото летище в Берлин е пример за лошо планиране и експлозивно нарастване на разходите. На 26 март германският министър на здравеопазването Шпаан определи настоящата ситуация в Германия като „затишие преди буря“. Нашата здравна система обаче, вече преминава през тежки изпитания. Полетите вече не са на мода. Не бяха на мода дори преди избухването на пандемията от Covid-19. Всички сме съгласни, че със сигурност няма да се нуждаем от това ново летище в близко бъдеще. Но днес това летище може да ни помогне! Така че защо не го използваме като болница за хора, заразени с Covid-19?“, обясни концепцията си Бенедикт Хартъл от архитектурната компания. Както архитектът подчертава в писмото си, безспорно предимство на летището е, че заразените хора ще бъдат напълно изолирани в зоната на летището (площ от 1470 хектара) и няма да влязат в контакт с други пациенти. Основната сграда с площ от 220 000 кв. м. предлага достатъчно място за медицинска (спешна) помощ. Съществуващото летище предлага неизползван потенциал.

Brandenburg 3

Новата болница „Covid-19 Superhospital BER“ ще използва сградната структура на летището и ще разполага с индивидуални кръгли модули за пациентите. Те могат да бъдат изградени поетапно за всеки гейт. Болницата може да бъде отворена в рамките на няколко дни. В архитектурно отношение модулите са проста конструкция от стоманени профили и бетон. Авторите на проекта обаче, искат да създадат подходяща и приятна атмосфера за пациентите, тъй като околната среда влияе и върху лечебния процес. Така всеки пациент получава свой собствен модул в кръгла форма за спокойно и безопасно лечение и  възстановяване. Концепцията за спешна болница може да се приложи на всички летища по света, тъй като въздушният трафик понастоящем е много ограничен.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: