pixel

Инвеститорите за АЕЦ „Белене“ ще бъдат обявени след първите преговори с НЕК

Белене

Източник: publics.bg

Западноевропейските и американските компании, които стоят зад „Глобал пауър консорциум“, проявил инвестиционен интерес към АЕЦ „Белене“, ще станат известни едва след меморандум за разбирателство между консорциума и НЕК. Това заяви Богомил Манчев, който е убедил инвеститорите да участват в проекта и е техен подизпълнител, пред Би Ти Ви. Манчев е член на съвета на директорите на „Риск инженеринг“.

По думите му това ще е „обвързващ документ, който казва аз слагам 2 лева, ти ще ми дадеш еди кое си и той казва: ето моите участници“. И допълни, че става въпрос за големи публични компании, които не могат да бъдат извадени на показ, защото може да бъде създаден проблем за акциите им.

Според него е достатъчна гаранция сумата, която правителството ще поиска – 200 милиона евро. Манчев уточни, че познава инвеститорите „отдавна, от миналата година“, допълвайки, че има с тях съвместна дейност по други проекти извън страната.

На въпрос какво ще се случи, ако започнат масови протести и правителството се откаже от проекта отново Богомил Манчев отвърна, че ще трябва да се плати неустойка. „Нали ние слагаме нещо и те трябва да сложат. Ние няма да искаме 200 милиона от правителството, защото е глупаво, но задължително ще искаме да се заплатят разходите на екипите, които са работили, които са потрошили тези средства“, заяви той.

Ако се осъществи проектът през 2018-а година ще има първи блок на АЕЦ „Белене“, а през 2019-а – втори, каза единственият оператор, който е бил на всички реактори в България, както самият той се определи.

По думите му по проекта около 2.5 млрд. евро ще отидат към български фирми подизпълнители, хранително вкусова промишленост, строители, инфраструктура, която трябва да бъде изградена, пише „Дневник“. Освен това на площадката ще работят 11 000 души, а общо 50 хиляди ще бъдат ангажирани чрез периферните производства, заяви Манчев.

Той обаче подчерта, че не може да се говори за понижаване на цената на тока. „Няма да има договор за изкупуване от държавата, което е правилно. Участваме на свободен пазар“, обясни той.

„Аз никога не съм работил за пари, аз винаги съм се борил и работил за предизвикателството, да направиш проекта, да покажеш, че си професионалист и да си стоиш на мястото, за да може във всеки един момент да се изправиш и да кажеш, това съм аз“, описа себе си Манчев, а на въпроса дали е милионер отговори с: „най-вероятно да“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: