pixel

Българската ветроенергийна асоциация BGWEA с жалба в енергийната комисия

ветроенергия

Източник: greentech.bg

Българската ветроенергийна асоциация BGWEA вчера подаде уведомление за обжалване по съдебен ред на Решение No Ц-33 на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). “На 14-ти септември, без предварително обществено обсъждане, ДКЕВР взе решение да наложи „цена за достъп до мрежата“ на всички производители на енергия от възобновяеми източници, отнемайки им до 39% от техните доходи  – гласи обосновката на сдружението. – Тази драстична мярка ще доведе до финансови затруднения и фалит за мнозинството от производителите на зелена енергия и най-вече за малките и средни предприятия и физическите лица, които доверявайки се на върховенството на закона и надеждността на правителствената политика са взели банкови кредити, за да инвестират във възобновяеми енергийни източници. “

Според асоциацията, няколко милиарда лева български и чуждестранни инвестиции, които отнемат десетилетие или повече да се изплатят, са вече унищожени, заедно със стотици новосъздадени зелени работни места.

Междувременно Българската фотоволтаична асоциация също се готви да подаде колективна жалба, заради което на своята уеб-страница БФА е предоставила методически указания за подаването на такъв документ.

„Крайните действия на така наречения енергиен регулатор, подкопават доверието в надежността на България като инвестиционна дестинация и рискуват да доведат цялата банкова система и икономика на страната до криза.

БГВЕА е убедена, че тези действия са дискриминационни и незаконосъобразни и ще употреби всички възможни законови средства за отменяне на решението за тази „цена за достъп“, която по същество представлява зле замаскирано намаление на цените за изкупуване на енергия от възобновяеми източници със задна дата. “

Жалбата на ветроенергийната асоциация срещу ДКЕВР в съда е подкрепена от над 150 производители на енергия от възобновяеми източници. „Повечето от фирмите, присъединили се към иска, са малки, местни фирми. Това са хора, семейства и малки бизнеси, които са се доверили на правителството и са инвестирали спестяванията си в проекти за енергия от вятър и слънце. Всички те са български компании и всички те плащат данъци и осигуровки в България.

Разбрахме, че много, особено по-малките проекти до 200 квт са ипотекирали жилищата си, за да инвестират в зелена енергия. Тези семейства и малки бизнеси сега рискуват не само да загубят спестяванията си, но и покрива над главите си. Ако и правителството да смята, че няма нужда от големите чуждестранни инвеститори, дали има право да предава доверието и на собствените си избиратели?“

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: