pixel

Ускоряват отчуждителните процедури за строеж на обекти с национално значение

infrastruktura

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за държавната собственост, с който се променя и Закона за общинската собственост, предвиждащ по-бърза процедура за отчуждаване при строителство на обекти от национално значение. Вносител на промените е Министерския съвет, а целта на управляващите е да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти и обекти от първостепенно значение. Другата цел е да се побърза и с усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз, без да бъдат нарушавани правата на собствениците на имоти, съобщи Дарик.

С подкрепата на ДПС законът беше приет заедно с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДБЦ, съобщават 24chasa.bg.

„Безспорно е, че защитаваме интересите на хора, които поколения наред са страдали от произвол в процесите на отчуждаване на частна собственост и на нейното обезщетяване. Затова и ние, и нашите избиратели сме изключително чувствителни към всеки законопроект, който дава по-големи права на администрацията както в процеса на отчуждаването, така и в процеса на обезщетяването“, каза Радан Кънев. Реформаторите подкрепиха на първо четене законопроекта, като по думите на Кънев това не е лесно решение. „На първо място общата нужда от ускоряване на процеса на отчуждаване е безспорен. Така предложеният механизъм е най-чистият, който сме срещали до момента“, каза Кънев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи на колегите си да се абстрахират от факта, че има закон за изменение и допълнение на закона за държавната собственост и ги призова да направят това усилие, защото е необходимо, за да се ориентират. „Законът го няма и си представете ситуация, при която трябва да се изгради обект с национално значение, който ще мине през ваш частен имот. Не можете да спрете изпълнението на обекта от национално значение. Въпросът е отдавна решен, за да бъде тема на дискусията днес било под формата на оригинални реплики, този обект ще мине през вашата частна собственост, ако говорим за път или за друг инфраструктурен проект. Въпросът е решен“, каза Местан.

От своя страна Янаки Стоилов от БСП каза, че разбира аргументацията на Лютви Местан, тъй като тя съдейства за ускоряване на модернизацията, за решаване на проблеми чрез обезщетението, които дават тези възможности. „Ако гледаме от либерални позиции, от позициите на интересите на отделния собственик има засягане или най-малкото възниква въпросът не се ли заобикаля изискването на ал. 5, член 17 от Конституцията, в което се предвижда две равностойни изисквания за отчуждаването на частна собственост“, коментира той.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: