pixel

Строят пътна връзка между Семинарията и бул. „Черни връх”

естакада

Източник: novinar.bg

Пътуването с кола от „Подуяне” до „Красна поляна” ще отнема не повече от десет минути.Това ще стане факт след пускането на пътна връзка между кръстовището на две нива при столичната Семинария, чието изграждане започва през 2013 г., и кръстовището на ул. „Сребърна” и бул. „Черни връх”. Заедно с новото кръстовище на две нива при Телевизионната кула и естакадата при булевардите „Георги Софийски” и „Иван Евстатиев Гешов”, която ще бъде завършена до края на годината, пътят от „Подуяне“ до „Красна поляна“ се превръща в един своеобразен малък ринг.

Така от единия до другия район ще се минава само през четири светофара, обяви зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Участъкът, който ще се изгражда, ще бъде с дължина малко над два километра и ще има по две ленти в едната посока, уточни той. Първоначалният проект предвижда висока естакада, която ще минава над бившия луна парк София ленд и ще слиза при болницата Токуда, откъдето ще прави връзка с ул. „Сребърна” и бул. „Никола Вапцаров”.

Изграждането на естакадата до бул. „Черни връх” и кръстовището на две нива при Семинарията ще струват на общината 66 млн. лв., но в цената е включено и проектирането, обясни Христов. Той очаква цената да спадне драстично след приключването на проектирането, тъй като е възможно естакадата да бъде снижена.

Част от промените в проекта се налагат и от решението на Министерски съвет да премахне старата околовръстна жп линия, така че на практика естакадата ще минава по нея, обясни зам.-кметът. Според него почти няма да се премахват дървета, тъй като в района на линията няма много растителност. Христов добави, че ще се наложи отчуждаването на един или два участъка, но терените не попадат в София ленд.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: